Ministrul muncii, Marius Budăi, a fost invitat la Senat să dea explicații despre reforma sistemului de pensii de care depind fonduri din PNRR

Realizator: Nicoleta Turcu – La Senat, ministrul muncii Marius Budăi a fost invitat din nou să dea explicații despre reforma sistemului de pensii de care depind fonduri din PNRR. USR i-a reproșat că sunt întârzieri foarte mari la acest capitol, în timp ce ministrul i-a acuzat că au introdus prevederi în Planul Național de Redresare, care i-ar condamna pe români la sărăcie până în 2070. Despre aceste dispute relatează corespondentul RRA Alina Stanță.
Reporter: Senatorul USR Irineu Darău arăta că jalonul din PNRR referitor la reforma pensiilor trebuia să fie gata în urmă cu o lună și i-a reproșat ministrului muncii, Marius Budăi, că reprezentanții puterii nu au tăiat pensiile speciale, deși au promis.
Irineu Darău: Despre această lege mai mult ați vorbit decât ați făcut. Ați spus, printre altele, că ea trebuie să rezolve anumite inechități din sistem. Cum doriți să le rezolvați într-un mod foarte concret? Reprezentanții Comisiei Europene au spus foarte clar că ratarea acestor reforme va însemna miliarde de euro pierdute de țara noastră.
Reporter: În replică, ministrul muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că niciun ban din PNRR nu va fi pierdut și le-a reproșat celor de la USR că au redactat documentul atunci când erau la guvernare fără niciun fel de fundament, România fiind singura țară din Uniunea Europeană care a introdus un plafon în ceea ce privește pensiile.
Marius Budăi: Vorbiți de bunătate, de echitate, coeziune. De unde grjile astea la USR, când dumneavoastră când ați fost în guvern nu ați dat niciun leu oamenilor? Românii trebuie să știe că i-ați condamnat la sărăcie pentru următorii 50 de ani.
Reporter: În timpul dezbaterilor, reprezentanții PSD au catalogat demers USR ca fiind unul demagogic, în timp ce senatorul AUR Claudiu Târziu spunea că atât fosta guvernare, cât și actuala nu s-au implicat în rezolvarea problemei pensiilor./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 10 mai)