Unul dintre cei patru candidați la prezidențialele de duminică din Turcia se retrage din cursă

Președintele Memleket Partisi (Partidul Patriei), Muharrem İnce, a anunțat cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale din Turcia că se retrage din cursă. Unul dintre cei patru concurenți la funcția de președinte, Ince și-a exprimat furia față de ceea ce el a numit conspirațiile îndreptate împotriva sa, inclusiv o falsă înregistrare video cu scene sexuale.
„Îmi retrag candidatura. O fac pentru țara mea”, a spus İnce la o conferință de presă în capitala Turciei. İnce nu a dezvăluit pe cine va sprijini pentru președinție, dar a reamintit că a fost membru al Partidului Popular Republican (CHP, de opoziție) timp de decenii înainte de a fonda Partidul Patriei în 2022.
După retragerea lui İnce, președintele Recep Tayyip Erdoğan, candidatul comun al opoziției Kemal Kılıçdaroğlu și liderul alianței naționaliste Sinan Oğan rămân cei trei candidați la alegerile prezidențiale care vor avea loc duminică.
„Am vrut să creez o a treia cale. Dar nu am reușit să fac cest lucru”, a spus İnce, explicând că își dorea să ofere o nouă cale politică pentru adepții principiilor și valorilor lui Atatürk, fondatorul Republicii moderne Turcia.
Deși s-a retras, İnce a chemat oamenii să voteze Partidul Patriei, care candidează pentru parlament. İnce s-a plâns de o campanie de calomnie împotriva lui, după nominalizarea sa drept candidat la președinție. „În cei 45 de ani de politică, nu am văzut niciodată lucrurile la care am fost martor în ultimele 45 de zile”, a spus el, criticând poliția și procurorii pentru că nu au luat nicio măsură împotriva tuturor acestor conspirații. Una dintre conspirații a inclus un videoclip cu scene sexuale. „Acesta este fals”, s-a arătat furios İnce, dând vina pe FETÖ (Miscarea Gulenistă – n.red) pentru apariția filmului. Între timp, procurorul-șef din Ankara a anunțat că a fost demarată o anchetă în legătură cu această situație.
La sfârșitul zilei de 10 mai, liderul CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, a purtat o conversație telefonică cu İnce după apariția filmării. Potrivit informațiilor, Kılıçdaroğlu și-a exprimat sprijinul pentru İnce și a sugerat să lupte împreună împotriva celor care au conspirat.
„Încă avem un loc pentru el în echipa noastră de opoziție”, a spus Kılıçdaroğlu. İnce, fost membru CHP și candidat la președinție în 2018, a fost mult timp criticat de foștii săi colegi de partid pentru că a încercat să rupă din voturile CHP, situație care îl avantaja pe președintele Erdoğan./fmatei/asalar

(HÜRRIYET, Turcia – 11 mai)