Executivul urmează să adopte Ordonanţa de Urgenţă privind reechilibrarea bugetului

Executivul urmează să adopte Ordonanţa de Urgenţă privind reechilibrarea bugetului, într-o şedinţă specială. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, noile măsuri fiscale vor viza cheltuielile care pot fi amânate, dar nu vor afecta salariile angajaţilor.

Reporter: Andrei Şerban – Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar prin regândirea chibzuit a banilor publici și prin menținerea unui control asupra cheltuielilor. Concret, fondurile alocate pentru bunuri și servicii vor fi reduse cu 10%, cum ar fi cheltuielile pentru autoturisme, pentru mobilier și pentru birotică.

Ordonanța de urgență va urmări reducerea numărului de intermediari între producătorii agricoli și consumatori, pentru a se asigura un preț echitabil pentru clienți. De asemenea, acest act normativ va stabili diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici și limitarea la două mandate pentru o persoană în consiliile de administrație.

Totodată, vor fi suspendate pentru acest an, angajările în instituțiile și autoritățile publice, dar excepție fac domeniile sănătate și educație, pe care Executivul le consideră pilon de bază pentru dezvoltarea societății.

Pe agenda ședinței de astăzi se mai află o altă ordonanță de urgență care introduce un mecanism de monitorizare și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și stabilește un sistem de producere a energiei din surse regenerabile./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai