Turcia – S-au deschis birourile de vot pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

În Turcia sunt organizate astăzi alegeri prezidențiale, la care președintele Recep Tayyip Erdoğan se află la cel mai greu test al său de când se află la putere, contracandidatul lui Kemal Kılıçdaroğlu, conducând în sondajele de opinie. Și tot astăzi au loc alegerile pentru Marea Adunare Națională, parlamentul unicameral al Turciei. Detalii de la trimisul nostru special la Istanbul, Nicu Popescu.
Reporter: Alegătorii vor decide astăzi dacă președintele Recep Tayyip Erdoğan va rămâne la putere sau va părăsi funcția de președinte în favoarea contracandidatului său, Kemal Kılıçdaroğlu. Acesta a reușit să coalizeze opoziția la actualul șef al statului în alianța națională formată din șase partide – seculariste, conservatoare și naționaliste -, el conducând cea mai importantă formațiune, Partidul Popular Republican Social Democrat. Sondajele de zilele trecute îl dau pe primul loc, creditându-l cu aproape 50% din voturi. Recep Tayyip Erdoğan, care se află la conducerea Turciei de peste două decenii, inițial ca prim-ministru și din 2014 ca președinte, este sprijinit de Alianța Populară, formată din patru partide, cel mai important fiind cel pe care l-a și fondat, Partidul Justiției și Dezvoltării. Dacă niciunul nu trece de 50%, va fi un tur doi pe 28 mai.
La alegerile parlamentare sunt în joc toate cele 600 locuri din Marea Adunare Națională. Sondajele indică faptul că nicio grupare nu va avea majoritatea absolută de 301 deputați. Sunt aproximativ 64 de milioane de votanți – populația Turciei este de peste 86 de milioane de locuitori. Centrele de vot se deschid la ora 8:00 și se închid la 17:00. Primele rezultate sunt așteptate spre miezul nopții, când se încheie interdicțiile electorale, după ora 24:00 putând fi făcute publice primele date parțiale. Liderii politici se așteaptă să se exprime luni dimineață, după numărarea majorității voturilor./eradu/avladucu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 mai)