HUFFINGTON POST: O țară europeană se blindează în fața Rusiei cu sistemul care îl îngrijorează pe Putin

Cu noile achiziții va încerca să descurajeze orice încercare a Rusiei de a-i periclita securitatea

Războiul dintre Rusia și Ucraina transcende granițele ambelor țări și deja multe state din vecinătatea țării invadate iau măsuri pentru a se apăra, în cazul în care tensiunea conflictului ar escalada și mai mult.

Una dintre aceste țări este România, care, într-un context marcat de instabilitatea politică din regiune, a decis să își consolideze apărarea în fața unor situații viitoare în care s-ar putea vedea implicată, într-un fel sau altul.

În acest scop, România a optat pentru implementarea unei noi variante pentru apărarea sa antiaeriană, cu sisteme cunoscute în conflict, rachetele americane Patriot. Aceste rachete, cele mai avansate care se găsesc astăzi, asigură o mai mare securitate, iar după spusele locotenent-colonelului Cezar Dedu, țara sa, membră a NATO, va înceape să le utilizeze.

Noi posibilități de apărare

Printre avantajele pe care rachetele Patriot le oferă față de alte arme defensive se numără și capacitatea lor antibalistică, care, după cum explică Dedu, „nu am avut-o până la sosirea rachetelor Patriot. Este foarte complexă, se bazează pe un multă tehnologie digitală, multă informație, radarele sunt foarte puternice și de aceea țintele sunt foarte ușor de atins”, a argumentat el.

El a insistat și asupra posibilităților pe care le oferă rachetele, cu mult superioare acelor sisteme defensive românești deținute până acum: „Are posibilitatea de a decide, de a-mi propune mie, ca utilizator, ce tip de rachetă să folosesc împotriva unui anumit tip de țintă. Este un mare salt înainte față de sistemele de apărare antiaeriană pe care Armata Română le avea în dotare până acum câțiva ani”, a spus Dedu.

Rachetele Patriot au îngrijorat deja Rusia, în decembrie

Datorită acordului dintre România și Statele Unite, țara europeană va primi șapte sisteme de rachete Patriot, împreună cu piese de schimb, muniție și pregătire pentru soldații români, pentru a le permite să utilizeze sistemele în cel mai bun mod.

Faimoasele rachete Patriot aveau deja importanța lor în conflict, în decembrie, când Statele Unite au anunțat că urmează să le trimită în Ucraina, pentru a face față trupelor rusești, lucru care a perturbat planurile Rusiei, din cauza potențialului acestor sisteme, temându-se că sosirea lor pe pământ ucrainean ar putea înclina balanța conflictului în favoarea armatei lui Zelenski.

https://www.huffingtonpost.es/global/pais-europeo-blinda-rusia-sistema-inquieta-putinbr.html

Autor: Javier Hernández

HUFFINGTON POST (Spania) – 13 mai