(Photo by Daniel LEAL / AFP)

Orhideele sunt un simbol al purității, perfecțiunii și feminității. Ele au fost cultivate din cele mai vechi timpuri în China, iar din secolele XVIII-XIX a început „mania” orhideelor și în Europa de Vest. Întrucât este cea mai diversificată şi răspândită dintre familiile de plante superioare, orhideele, mai ales cele exotice, se bucură de o popularitate imensă în ziua de astăzi, devenind o pasiune pentru mulți entuziaști care au format chiar și cluburi care se ocupă cu creșterea şi protecția lor, precum şi cu organizarea de întâlniri și expoziții. Aceste flori sunt apreciate nu doar pentru larga paletă cromatică în care sunt disponibile, ci şi pentru faptul că pot fi adaptate şi integrate într-o serie infinită de buchete şi aranjamente care pot însenina ziua oricui. Mai mult de atât, în cultura urbană, orhideele sunt considerate, după trandafiri, cel mai frumos simbol al iubirii şi al pasiunii. Datate cu aproximație încă din anul 500 î.Hr. în China, Grecia și Roma, orhideele aveau deja cea mai diversă familie de plante cu flori, cu 30.000 de specii diferite de orhidee sălbatice, reprezentând 10% din numărul total de specii de plante de pe Pământ. În secolul al XVIII-lea, noii exploratori ai lumii au descoperit și au adus soiuri de orhidee în țările lor de origine. Dar a durat aproximativ o sută de ani pentru ca orhideele să ne atragă cu adevărat atenția; fascinația noastră ulterioară pentru acest grup unic de plante a dus la peste 100.000 de hibrizi și soiuri cultivate care există în prezent. Sunt atât de populare încât aproape toate magazinele de flori vând îngrășăminte și spray-uri pentru orhidee, iar grădinile botanice le celebrează frumusețea sub forma unor sculpturi vibrante la scară largă. Şi asta nu este tot ce puteţi afla despre aceste plante. Dacă nu am face referire şi la o serie de aspecte mai puţin obişnuite, ar însemna să trecem cu vederea cea mai interesantă parte. Există foarte multe curiozităţi pe care ni le oferă lumea orhideelor, de la originea denumirii lor şi până la formele şi culorile pe care le pot avea, pe care trebuie neapărat să vi le împărtăşim.

* Există o multitudine de specii din care puteţi alege. Chiar dacă orhideele Phalenopsis sunt cele mai vândute flori la ghiveci din România, există de fapt 25.000 de specii. Aceste orhidee provin din zonele tropicale, dar mulţi horticultori încrucişează prin hibridare aceste plante pentru a crea noi specii care nu există în natură.
* Orhideele au dimensiuni diferite. Cele mai mici dintre ele sunt cât un bănuţ, în timp ce altele ajung până la zeci sau sute de kilograme. De exemplu, în anul 2014, la Festivalul anual al grădinilor din Singapore, a fost expusă cea mai mare orhidee din lume, care cântărea nu mai puţin de 300 de kilograme şi avea 2 metri înălţime. Dezvoltarea plantei depinde de specie, de climă, și de mediul general în care crește. Ca o curiozitate, cea mai înaltă orhidee din lume, Sobralia Altissima, care creşte în pădurile din Peru, poate ajunge la o înălţime incredibilă de peste 13 metri.
* Ştiaţi că de la unele specii comerciale de orhidee provine atât de îndrăgita aromă de vanilie, mai exact din 110 specii de orhidee, dintre care cea mai cunoscută este Vanilla Planifolia. Aceasta este originară din Mexic şi este singura orhidee care produce un fruct comestibil (da, da vanilia este un fruct!). Este o plantă agăţătoare, ca toate celelalte 109 surate ale sale, şi şi-a primit denumirea oficială încă din 1808.
* În ciuda faptului că pot ajunge la dimensiuni impresionante, orhideele au cele mai mici seminţe dintre toate plantele, unele dintre ele putând conţine până la 3 milioane de seminţe într-o singură teacă. Dimensiunea unei seminţe de orhidee este foarte redusă – similară cu cea a unei particule de praf.
* Parfumierii copiază parfumurile de orhidee pentru produse cosmetice sau arome de pudră de rufe. Chiar și gustul indispensabil pentru înghețată, ciocolată sau alte dulciuri provine din componenta naturală vanilină produsă de boabele de orhidee de vanilie.
* Orhideele stau chiar în spatele tratamentelor pentru răceli din întreaga lume. Unele orhidee servesc ca medicamente. Medicina tradițională chineză folosește zeci de specii de orhidee în preparate pentru a trata o serie de maladii. Specia Dendrobium catenatum, de exemplu, este utilizată în ceaiuri şi supe ca tonic pentru a proteja vocea cântăreților și ca adjuvant în prevenirea cancerului și stimularea sistemului imunitar.
* Orhideele mănâncă ciuperci. Semințele de orhidee sunt atât de mici mici încât nu pot germina sau crește fără ajutorul unui tip special de ciuperci – mycorrhizal. Fiecare tip de orhidee are nevoie de o anumită specie de ciuperci pentru a germina. Orhideele se pot baza doar pe această sursă de nutriție fungică timp de ani de zile înainte ca acestea să crească suficient de mari pentru fotosinteză; unele orhidee nu produc frunze verzi și trăiesc de pe urma ciupercilor toată viaţa. Oamenii de ştiinţă ştiu încă foarte puţine lucruri despre această relaţie a orhideelor cu ciupercile.
* Cu excepţia negrului, orhideele au toate culorile curcubeului. Chiar dacă sunt rare, există până şi orhidee albastre, care înfloresc şi în culori duale. Orhideele „ştiu” cum să atragă insectele la polenizare. Anumite tipuri, cum este orhideea-albină, imită forma unei insecte pentru a le atrage. Unele tipuri de orhidee arată exact ca un animal, ca de exemplu orhideea-maimuţă sau unele care imită păsările, cum este orhideea egretă albă sau orhideea raţă-zburătoare.
* Aceste plante cresc pe toate continentele, cu excepţia unuia – Antarctica. Orhideele cresc aproape în orice mediu şi pot înflori chiar şi sub pământ. O orhidee crescută în China de Shi Yuanfeng a ajuns şi a rămas în Cartea Recordurilor pentru cele 91 de flori ale sale. În ciuda rarității extreme, unele specii de orhidee constituie aproximativ 10% din toate speciile de plante de pe planetă. Oamenii de ştiinţă au descoperit peste 25.000 de specii de orhidee sălbatice, și de aproape 10 ori mai multe soiuri hibride. Sute de noi specii sălbatice sunt descoperite în fiecare an.
* Ruşine sau nu, trebuie să vă spunem, că termenul de “orhidee” provine de la cuvântul grecesc “orchid” care înseamnă “testicul”, datorită aspectului tuberculilor orhideei. Vechii greci credeau că orhideele sunt direct legate de fertilitate. Fondatorul teoriei evoluţioniste, Charles Darwin, a scris o carte despre fertilizarea orhideelor, în care a lansat numeroase practici cu privire la relația dintre aceste flori și insecte. Descoperirile sale au declanșat o vânzare masivă a orhideelor în Europa. Orhideele sunt unele dintre puţinele plante care au polenizatori unici.
* Şi da, dacă nu eraţi foarte siguri, există Insula Orhideelor, o insulă vulcanică din sud-estul coastelor Taiwanului.
* Cât despre Phalenopsis, cea mai răspândită specie de orhidee, poate trăi uneori şi zeci de ani înflorind doar o dată pe an, numele său provenind de la cuvintele latineşti „phal”, adică molie, și „opsis”, adică aspect, ceea ce ne duce la denumirea finală de “orhideea molie”. Orhideele Phalenopsis pot suferi de arsuri solare la fel ca oamenii, dacă sunt expuse la prea multă lumină. Dacă observați la orhideea dvs. frunze de o nuanţă roşiatică, mutați-le într-un loc mai umbros și păstrați-le hidratate.
* Orhideele sunt – în prezent cu aproximativ 28.000 de specii acceptate – al doilea cel mai mare grup de plante cu flori la nivel mondial. Această diversitate și distribuția largă ridică întrebarea – cum poți identifica o orhidee? Structura florii de orhidee este o caracteristică cheie în identificarea lor. Florile de orhidee sunt monosimetrice. Aceasta înseamnă că ambele jumătăți ale florii se oglindesc reciproc. Un atribut special al florii de orhidee este că părțile feminine sunt topite cu așa-numita coloană, iar părțile masculine sunt fuzionate împreună într-un „pollinariu” care stă protejat sub capacul anterei. Trei sepale (cercul exterior de petale de flori) și trei petale (cercul interior de petale de flori) formează floarea. Una dintre petale diferă foarte mult de celelalte două și formează „buza” florii unde polenizatorii pot „ateriza” pe floare.
* Orhideele „fură, dmint și înșală”, dar arată îngrozitor de bine – Majoritatea plantelor cu flori oferă nectar pentru a atrage polenizatorii și pentru a le recompensa pentru vizita lor. Pe de altă parte, de obicei, orhideele își păcălesc „vizitatorii” să le polenizeze și lipesc pollinarul pe animal fără a-l recompensa pentru vizită. Unele orhidee au evoluat pentru a arăta foarte asemănătoare cu alte flori din apropiere, astfel încât polenizatorii nu pot face diferența. Altele chiar arată ca insecte femele și chiar miros ca ele pentru a păcăli insectele masculi în copulare și a lipi pollinarul de insecte înainte ca acestea să-și dea seama că au fost păcălite. Orhideele diferă și în strategia lor de reproducere și contează pe cantitate înainte de calitate. În loc să producă puține semințe cu suficient țesut nutritiv pentru a susține răsadurile în germinare, orhideele produc mii și uneori chiar milioane de semințe per păstaie, care sunt ușor distribuite de vânt pe o zonă largă. Dezavantajul este că foarte puține dintre semințe germinează vreodată. După cum am mai amintit anterior, fără nutrienții de la planta mamă, semințele de orhidee au nevoie de ajutor din partea mediului înconjurător sub formă de ciuperci speciale pentru a germina. Unele orhidee au o simbioză cu aceste ciuperci și, de îndată ce orhideea pleacă complet dezvoltată, redă ciupercii nutrienți, recompensând-o pentru ajutorul inițial. Alte orhidee profită de ciupercă toată viața și o forțează să le furnizeze nutrienți. Unele specii de orhidee și-au pierdut chiar capacitatea de a dezvolta clorofilă în frunze și trăiesc ca paraziți constanți ai ciupercilor sau ai altor plante. Această caracteristică face deosebit de dificilă înmulțirea orhideelor rare! Fără ciuperci de mediu, semințele trebuie cultivate pe medii nutritive speciale în condiții sterile într-un laborator.
* Cele mai izbitoare specii de orhidee pot fi găsite în regiunile tropicale ale planetei. În special, descoperirea continentului american a dus la o adevărată nebunie a orhideelor în Anglia secolului al XIX-lea. Colecționari bogați de orhidee au finanțat expediții elaborate și adesea periculoase în adâncul necunoscutului din jungla sud-americană pentru a pune mâna pe orhidee noi și incitante, nemaivăzute până atunci de nicio ființă. De departe, cele mai căutate orhidee ale vremii erau speciile mari cu flori din genul Cattleya. Erau foarte apreciate pentru florile lor mari, cu un parfum adesea foarte plăcut, iar colecționarii le vindeau la prețuri foarte mari la licitațiile obișnuite de orhidee de la acea vreme.
* Orhideele tropicale cresc adesea direct pe trunchiul copacilor mari. Rădăcinile lor nu cresc în copac pentru a-i fura apa și nutrienții, ci mai degrabă le folosesc pentru a se ține de coajă. Există și alte adaptări și puteți găsi orhidee care cresc atât în sol, cât și direct pe pietre. Totuși, în comparație cu orhideele găsite în Europa (toate sunt terestre = cresc în sol), majoritatea orhideelor tropicale sunt așa-numitele epifite (cresc pe copaci).
* În Antichitate, grecii credeau că aceste plante sunt un important simbol al virilității masculine, femeile incluzând adesea bulbii în mâncarea soților lor dacă doreau să conceapă un copil de sex masculin. Cu toate acestea, în China antică, orhideele aveau o importanță deosebită, în special în ceea ce privește iubirea și unitatea, fiind adesea dăruite cuplurilor proaspăt căsătorite. Oamenii credeau că cei mai cinstiți și virtuoși oameni sunt la fel ca orhideele și le reprezentau perfect cultura. În teologia creștină, petele care pot fi găsite pe anumite flori de orhidee au fost văzute ca o reprezentare a sângelui lui Hristos și, prin urmare, orhideele au fost văzute în mod obișnuit în aranjamentele florale de Paște și Crăciun.
* În China, orhideele sunt în primul rând simboluri ale frumuseții și al bunului gust. Ele sunt, de asemenea, simboluri ale bogăției, puterii, respectului și admirației. Renumitul filosof chinez, Confucius, este cunoscut pentru faptul că a fost extrem de pasionat de orhidee. El face referire la ele de mai multe ori în lucrările sale, comparându-le cu nobili și prieteni. Orhideele au un simbolism similar în Japonia. Se spune că reprezintă puritatea și eleganța, iar familia regală le considera simboluri ale bogăției și puterii. Un anumit tip de orhidee, Neofinetia falcata, cunoscută și sub numele de „orhideea vântului” sau „orhideea samurai”, a fost văzută ca un simbol al curajului și al păcii de către războinicii japonezi.
* Pentru azteci, orhideele erau simboluri ale forței și puterii. Ei amestecau orhideele de vanilie cu cacao pentru a crea un elixir care se presupune că a promovat puterea și curajul în luptă.
* În epoca victoriană, când cheltuielile pentru transportul orhideelor din Orientul Îndepărtat către Europa erau extravagant de scumpe, orhideele au ajuns să simbolizeze luxul și puteau fi deținute doar de cei extrem de bogați, deoarece erau extrem de greu de crescut și de îngrijit. Astfel, orhideele au fost văzute ca simboluri ale luxului și bogăției supreme. O vreme, orhideele au fost atât de căutate, încât victorienii au început să sufere de „Orchidelirium”, o obsesie de a colecta florile rare și frumoase. În floriografie, limbajul florilor care a câștigat popularitate în epoca victoriană, orhideele puteau fi oferite cuiva ca o modalitate de a transmite un mesaj de dragoste sau de a spune unei femei că este frumoasă.
* Culorile plantei sunt și ele extrem de importante, nu numai dacă doriți ca orhideea să se potrivească cu persoana căreia i-o oferiți, dar și dacă doriți ca nu cumva orhideea dăruită să transmită un mesaj greșit. De exemplu, nu ați vrea probabil să-i trimiteți bunicii/bunicului dvs. o floare care simbolizează, de fapt, pasiunea romantică! Având în vedere acest lucru, am creat ghidul util pentru a vă ajuta să trimiteți mesajul potrivit:
• Orhideele roz simbolizează feminitatea și eleganța. Sunt folosite în mod tradițional la cei 14 sau 28 de ani de la căsătorie. Ele pot fi, de asemenea, folosite în relații de prietenie pentru a transmite un sentiment de bunăstare și sănătate.
• Orhideele de culoare roșie simbolizează sentimente romantice și relații pasionale. Sunt un cadou perfect pentru cineva special pentru dvs. Dacă vreți să transmiteți un mesaj romantic și să nu fiți previzibil cu trandafiri, orhideele roșii reprezintă o alegere minunată!
• Orhideele portocalii tind să reprezinte îndrăzneala, puterea, mândria, entuziasmul și determinarea. Sunt cadouri perfecte pentru oricine are o prezentare importantă, un concurs sau un eveniment.
• Florile de orhidee violet reprezintă regalitatea și demnitatea. A oferi cuiva orhidee violet arată că sunteți recunoscător, și că aveți numai admirație și respect față de acea persoană, cu un plus de stil!
• Orhideele de culoare verde simbolizează sănătatea și norocul, fiind adesea folosite ca un cadou de „să-ți fie (sau să-ți meargă) bine” sau de „cele mai bune urări”.
• Ca întotdeauna în cazul culorii galbene, aceasta reprezintă fericirea și spiritul. Fiind adesea un simbol al noilor începuturi, sunt perfecte pentru orice cuplu proaspăt căsătorit, părinți în devenire sau ca o simplă „încălzire” a casei!
• Orhideele albastre sunt foarte rare și, ca atare, sunt adesea văzute ca simboluri ale rarității și unicității.
• Orhideele negre nu sunt cu adevărat negre; de obicei sunt orhidee roșii sau violet supra-pigmentate, care sunt atât de închise, încât par doar negre. Se spune că aceste flori reprezintă mister, putere și sofisticare. Ele pot transmite, de asemenea, un mesaj de putere, determinare, putere absolută și autoritate.
• Poate că cel mai mult, oamenii apreciază, însă, raritatea și frumusețea orhideei albe. Cu toate acestea, asocierea acestei culori diferă în multe culturi. Astfel, semnificațiile orhideei albe provin în principal din caracteristicile asociate de obicei cu acea culoare. De exemplu: nevinovăţie, puritate, speranţă, reverenţă, rafinament. În timpul erei victoriene în Anglia, oamenii credeau că orhideele albe erau un simbol al bogăției și erau apreciate în special de regalitatea din Japonia. Au devenit, de asemenea, un cadou popular pentru „baby shower” atunci când aceste petreceri organizate de viitoarea mămică înainte de venirea pe lume a celui mic, au fost introduse pentru prima dată.
* În medicina tradițională chineză, anumite tipuri de orhidee erau folosite pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, de la vedere defectuoasă până la cancer, de obicei sub formă de ceai. În Taiwan, Coreea și Japonia, un tip de orhidee, Dendrobium, a fost folosit pentru tratamentul durerilor de stomac, transpirații nocturne și multe altele. În America, orhideele de vanilie erau folosite pentru a trata isteria, febra și impotența. Alte tipuri de orhidee au fost folosite pentru a trata rănile, insolația, dar și ca sedative. Astăzi, orhideele sunt studiate pentru utilizarea lor potențială în tratamentul cancerului. Într-adevăr, un compus extras dintr-o orhidee cultivată în mod obișnuit ar putea fi utilizat într-un potențial nou tratament pentru cancerul de prostată.
* În Orientul Mijlociu, tuberculii de orhidee sunt măcinați pentru a face o pulbere gen amidon, asemănătoare făinii, cunoscută sub numele de „salep”. Împreună cu laptele și zahărul, salep este folosit pentru a face un tip de băutură caldă, cremoasă, reconfortantă, populară în Turcia și în alte părți ale Orientului Mijlociu. Salep este folosit ca ingredient în unele deserturi, cum ar fi Turkish Delight.
* Orhideele sunt studiate pentru utilizarea lor în bioremediere, care este procesul de utilizare a organismelor vii pentru a elimina sau repara daunele mediului. Orhideele au o capacitate unică de a absorbi metalele grele și alte toxine din aer, sol și apă. Cercetătorii speră că această calitate poate fi valorificată pentru a ajuta la eliminarea poluării din zonele contaminate.
* Nu este un secret pentru nimeni că orhideele sunt apreciate pentru frumusețea lor exotică și sunt la mare căutare în întreaga lume. Se găsesc adesea în holurile hotelurilor de cinci stele, în saloanele aeroporturilor și în restaurantele de lux. Dacă ajungeți vreodată în Bangkok, asigurați-vă că vizitați uimitoarea expoziție de orhidee din holul hotelului Shangri-La. Este cu adevărat o imagine uimitoare și mirosul este absolut îmbietor!
* Orhideele sunt unele dintre cele mai populare flori tăiate din lume, adăugând dramă și un sentiment de lux oricărui buchet în care sunt prezentate. Există o industrie uriașă a orhideelor hibride, care sunt create prin încrucișarea soiurilor naturale. Thailanda și Singapore sunt binecunoscute pentru crearea și exportul acestor orhidee hibride, atât ca flori tăiate, cât și ca plante. Se spune că cea mai scumpă orhidee vândută vreodată a fost orhideea Shenzhen Nongke, care a fost creată de oameni de știință pe parcursul a opt ani de cercetare. Se pare că a adus la licitație 290.000 USD per floare – toți acești bani pentru o plantă care înflorește doar o dată la 4 sau 5 ani!

Sfaturi de îngrijire de la specialiști
* Dacă primiţi o orhidee care se trece prea repede, prima măsură pe care trebuie să o luaţi este să o mutaţi într-un loc cu ceva mai multă lumină. Chiar dacă provin din zonele calde, acestor flori nu le place nici lumina directă, dar nici cea indirectă. Locul ideal pentru aşezarea lor este, aşadar, în preajma unei ferestre în care nu bate soarele o zi întreagă. Atunci când sunt plasate în locul potrivit, vor prospera și veţi vedea că nu este foarte greu să aveţi grijă de ele.
* Nici apa în exces nu le face bine. Foarte mulţi cumpărători se vaită că orhideele le mor încă din prima săptămână. Sfatul specialiştilor este să NU turnaţi apă direct în ghiveci şi cu siguranţă nu în fiecare zi. Puteţi în schimb să folosiţi un recipient pentru a pulveriza apă pe rădăcini, nu direct pe plantă, în runde de câte 5-6 stropiri. Faceţi apoi o pauză de o săptămână. Un truc simplu ar fi să aşezaţi 4 cuburi de gheaţă chiar sub frunze, o dată pe săptămână, pentru o hidratare lentă și care nu le îneacă.
* În mod normal, orhideele din ghiveci pot înflori până la 6 luni. De multe ori, după ce petalele s-au uscat, oamenii le taie foarte aproape de rădăcină. De fapt, singura porţiune care trebuie tăiată este partea de tijă în care a înflorit prima dată şi care arată ca un nod. Apoi puneți orhideele înapoi într-un vas cu orificii pentru drenaj, și se vor regenera în termen de un an. Orhideele pot trăi până la 100 de ani, atunci când sunt îngrijite în mod corespunzător.
* Ghiveciul transparent este necesar unei orhidee, mai ales pentru Phalenopsis. Această plantă este una epifită, deci care se dezvoltă deasupra solului, respectiv în scoarțele copacilor. Rădăcinile ei au nevoie de lumină pentru ca planta să se dezvolte armonios. După ce cumpăraţi o orhidee, nu trebuie să-i schimbaţi ghiveciul. Dacă o plantaţi totuşi în alt vas, aveţi grijă să păstraţi dimensiunile similare celui de dinainte și să fie un recipient transparent. Altfel, transplantată într-un ghiveci mai mare, există riscul ca rădăcinile orhideei să putrezească mai ușor.
* Pe timp de iarnă, orhideele își iau și ele un timp de repaus. Dacă vreţi să înflorească și în sezonul rece, trebuie să le pregătiţi cu un tratament de fertilizare. Acesta se aplică în lunile septembrie și octombrie, pentru a vă bucura de florile lor iarna. Fertilizantele sunt produse pe care le găsiți la flacoane în florării și magazinele de casă și grădină. Există fertilizant solid sub formă de bastonașe sau îngrășământ lichid, ambele fiind speciale pentru orhidee.
* Un alt aspect esențial în înflorirea orhideelor îl reprezintă contrastul temperaturilor nocturne și diurne. Este o plantă exotică, așa că ajutaţi-o să se acomodeze cât mai bine. Dacă locuiţi la bloc, este bine s-o lăsaţi în balcon toată luna septembrie. În acest fel, va surprinde temperaturi nocturne de 13-14 grade, esențiale în procesul înfloririi.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.kew.org/read-and-watch/world-of-orchids

What are orchids and what is so special about them?


https://www.loveorchids.co.uk/blogs/home/why-orchids-make-the-best-gifts
https://www.floraly.com.au/blogs/news/orchid-flower-meanings

The Meaning Behind Various Orchid Colors

The Wonderful World of Orchids


https://www.justaddiceorchids.com/just-add-ice-orchid-blog/bid/59742/using-orchid-colors-to-convey-your-feelings