Revista presei internaționale – 18 mai

Șefii de stat şi de guvern din G7 se vor reuni de vineri până duminică la Hiroshima, în Japonia. Les Echos, comentând evenimentul, subliniază că Japonia ar dori ca la acest summit să demonstreze hotărârea fermă a G7 de a respinge categoric agresiunile militare, orice amenințări care se referă la armele nucleare și orice utilizare a acestora, precum și încercările de răsturnare a ordinii internaționale. Lista invitaţilor externi – prim-miniştrii indian, brazilian, indonezian şi australian în special – demonstrează voinţa ţărilor industrializate de a face înainte de toate un front comun împotriva Rusiei şi într-o mai mică măsură contra Chinei. Dar ideea americană a unei interziceri totale a schimburilor comerciale cu Rusia nu are nicio şansă de câştig la Hiroshima, precizează Les Echos. La rândul său, Le Monde observă că, într-o perioadă în care tensiunile dintre Washington și Beijing sunt recurente, cele șapte mari economii occidentale – Statele Unite, Germania, Franța, Regatul Unit, Italia, Japonia și Canada – sunt, fiecare, în proces de recalibrare a relațiilor cu superputerea asiatică a cărei poziţionare regională, în special la nivel militar, şi dorinţa de a prelua controlul asupra Taiwanului sunt îngrijorătoare.
Rezultatele alegerilor din Turcia continuă să suscite analize în presa internațională.
„Un scenariu ideal pentru Erdogan”, titrează Le Point cu referire la procentele anunțate duminică, și explică: „Marja rămâne clară în favoarea actualului șef al statului. Pentru a ajunge la 50% și a fi reales până în 2028, Erdogan va avea nevoie doar de câteva sute de mii de voturi suplimentare, dacă turcii vor merge la vot în aceleași proporții pe 28 mai. În schimb, Kemal Kiliçdaroglu nu mai are de unde colecta voturi. După cum adaugă publicația franceză, decalajul mare dintre cei doi este greu de depăşit, iar alegătorii turci vor fi cu atât mai înclinați să-l susțină în al doilea tur pe Erdogan cu cât aspiră la o perioadă de stabilitate. Pe scurt, o înfrângere a actualului președinte pare foarte puțin probabilă, conchide Le Point.
De ce în alegeri nu se întâmplă ceea ce aşteaptă opoziţia? se întreabă oarecum ironic cotidianul turc Cumhurriyet. Rezultatele obţinute de Alianţa Naţională, al cărei scop era să câştige din primul tur alegerile prezidenţiale, au dezamăgit, scrie editorialistul, care reamintește însă că această luptă este un proces îndelungat, o luptă dusă împotriva om care ignoră principiul separaţiei puterilor în stat, care a subordonat majoritatea mass-media și care a schimbat Constituția țării. Iar voturile în favoarea lui Erdogan se explică prin faptul că în Turcia rurală există o structură tradiţionalistă, care se opune schimbării și noului.
Cel de-al treilea candidat din primul tur al alegerilor din Turcia, Sinan Ogan, ultranaționalist, ar putea cere sprijin pentru președintele Recep Tayyip Erdogan în turul doi, subliniază la rândul său La Libre Belgique, citând recente declarații ale acestuia. Ogan a transmis în repetate rânduri că este în favoarea unei linii dure în chestiunea kurdă, ceea ce îl îndepărtează de declarațiile opoziției pe acest subiect.
Între timp Turcia redeschide „criza F-35″ cu SUA. La Razon notează că guvernul turc al președintelui Recep Tayyip Erdogan a scris cel mai recent capitol al unei telenovele care are în rolul principal avionul de luptă F-35 de generația a cincea. În plină campanie pentru alegerile prezidențiale, ministrul turc de externe a acuzat Statele Unite de „joc murdar”, cu referire la cele 1,4 miliarde de dolari pe care Ankara le-a plătit ca avans Statelor Unite pentru a face parte din programul internaţional F-35 Joint Strike Fighter.
Din cauză că Ankara a încorporat sistemul de apărare aeriană S-400 achiziționat din Rusia. Statele Unite au expulzat Turcia din proiectul F-35, considerând că este incompatibil să furnizeze înaltă tehnologie unei țări care a achiziționat un sistem conceput să doboare chiar avioanele de luptă F-35. Cel de-al doilea tur al alegerilor ar putea redeschide ușa Turciei pentru revenirea în programul F-35 atât timp cât Kemal Kılıçdaroğlu, candidatul Partidului Popular Republican, este capabil să fie învingător și să negocieze un nou acord cu Statele Unite, crede La Razon.
În continuare spicuim din presa italiană, care consemnează fenomenele meteorologice extreme din Peninsulă. ILSOLE24ORE face bilanțul valului excepțional de vreme rea care a biciuit Emilia Romagna în ultimele ore, și are a dus la moartea a 8 persoane și la peste 10.000 de persoane evacuate. Agenţia Ansa anunță că au fost suspendate competițiile Marelui Premiu de Formula 1 al regiunii Emilia-Romagna. La Rimini şi Riccione, valurile mării au ajuns să măsoare şi 2 metri. La Veneţia este aşteptată Acqua Alta, acele inundaţii care au loc de obicei toamna, fiind prima oară când se întâmplă acest lucru în luna mai. „O apocalipsă biblică” este metafora prin care descrie LA STAMPA dezastrul natural din nord. Publicația citează evaluările ministrului protecției civile, Nello Musumeci, care a vorbit despre ”tropicalizarea Italiei”. Peninsula Iberică, sudul Franței, Italia, Grecia se află într-un ”hotspot climatic”: temperatura medie a Mediteranei a crescut aproape dublu față de media globală. Cu temperaturi mai ridicate și perioade mai lungi de secetă, apa se evaporă mai repede și condensează cu o intensitate mai mare, provocând ploi care aduc în câteva ore o cantitate de apă distribuită de obicei în luni întregi, mai scrie La Stampa.

(Agenția de Presă RADOR)