Revista presei internaționale, 8 septembrie 2021

Lovitura de stat din Guineea dar și criza din Afganistan se mențin în centrul atenției presei internaționale, alături de pandemia de coronavirus. „Jumătate din lume a protestat împotriva loviturii de stat militare de la Conakry, care a culminat cu arestarea președintelui Alpha Condé. Totuși, mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Republicii Guineea, în ciuda condamnării internaționale, pentru a-și exprima sprijinul faţă de autorii loviturii de stat”, amintește publicația portugheză Diario de Noticias. „Țara de 13 milioane de locuitori, în ciuda bogăţiilor naturale, continuă să fie una dintre cele mai sărace, iar degradarea mediului economic și politic a declanșat încă o lovitură de stat în Africa, după cea din Mali”. „Junta Guineii îşi consolidează puterea prin instalarea unor guvernatori militari în provincii”, arată Reuters și precizează că ” Soldații care au preluat puterea în Guineea și-au consolidat influenţa prin instalarea ofițerilor la conducerea celor opt regiuni și a districtelor administrative ale țării. Liderul loviturii de stat, Mamady Doumbouya, fost ofițer în Legiunea străină franceză, a promis un guvern de tranziție al unității naționale și o ‘nouă eră pentru guvernare și dezvoltare economică’, dar nu a explicat încă exact ce va presupune acest lucru şi nu a dat un termen”.
În Afganistan, „situația continuă să se degradeze”, după cum susține Organizația Națiunilor Unite, care avertizează în legătură cu riscul unei catastrofe și lansează un nou apel pentru ajutor internațional. Potrivit AFP, ONU a arătat că odată cu revenirea talibanilor la putere, au apărut noi nevoi și a solicitat un ajutor suplimentar de 193 de milioane de dolari pentru Afganistan. Ajutoarele sunt pe punctul de a se epuiza în Afganistan, avertizează purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare, citat de publicația turcească Sabah. „Efectele crizei generate de preluarea puterii de către talibani în Afganistan continuă să se facă văzute. Acum, Națiunile Unite au avertizat în legătură cu prăbușirea serviciilor de bază în Afganistan, inclusiv furnizarea de ajutoare umanitare, precum alimente de primă necesitate”. În ceea ce privește viitoarea structură politică, Mohammad Hassan Akhund va conduce noul guvern afgan, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, citat de Reuters. Anunțul vine la peste trei săptămâni după preluarea puterii în Afganistan de către mişcarea islamistă. Ministru de externe în guvernul condus de talibani va fi Amir Khan Muttaqi iar Sarajuddin Haqqani, fiul fondatorului reţelei Haqqani, considerată organizaţie teroristă de SUA, va fi noul ministru de interne, mai scrie Reuters.
Pandemia de coronavirus se menține în atenția presei internaționale, publicația Le Temps arătând că „În Elveţia, nu se observă încă scăderea imunităţii la persoanele vaccinate”. „În centrul analizelor despre campania de rapel la vaccin nu se observă scăderea imunităţii, dacă dăm crezare datelor elveţiene: zdrobitoarea majoritate a spitalizărilor din cauza Covid o reprezintă nevaccinaţii. Numărul spitalizărilor a crescut din luna iulie, când varianta Delta a devenit dominantă, mai notează Le Temps. Noi măsuri sanitare împotriva COVID-19 au intrat în vigoare în Bulgaria. Potrivit ziarului Darik, noile măsuri vor fi în vigoare până la data de 30 octombrie. Acestea prevăd purtarea măştilor şi respectarea distanţării sociale în centre de instruire şcolară, cinematografe, teatre, muzee şi galerii. Se interzice temporar desfăşurarea tuturor evenimentelor în masă, în aer liber, cum ar fi adunări, festivaluri, concerte. Practicarea sporturilor de echipă în spaţii închise este interzisă. Restaurantele şi cafenelele sunt deschide în intervalul orar 7:00 – 22:00, prin respectarea unei distanţe de un metru şi jumătate între mesele vecine şi maximum şase persoane la o masă.
Justiția se menține printre principalele teme ale agendei europene. „UE intenţionează să aplice Poloniei sancțiuni pentru că nu respectă independența judecătorilor”, titrează ziarul italian IlSole24ore. „Comisia Europeană a solicitat Curții de Justiție să impună Poloniei sancțiuni zilnice până când măsurile impuse prin ordinul Curții vor fi puse în aplicare pe deplin. De asemenea, executivul a decis să trimită Poloniei o scrisoare de punere în întârziere din cauza faptului că nu a adoptat măsurile necesare pentru a se conforma pe deplin hotărârii Curții de Justiție din 15 iulie 2021, potrivit căreia legea poloneză privind regimul disciplinar împotriva judecătorilor nu este compatibilă cu cea a Uniunii”.
Mii de cărţi, printre care Tintin şi Astérix, au fost distruse în şcoli din provincia canadiană Ontario, pe motiv că încurajează discriminarea și promovează stereotipurile, scrie La Libre Belgique. „În sud-vestul provinciei Ontario, Consiliul şcolar catolic Providence, care grupează 30 de şcoli, a operat o adevărată epurare în bibliotecile instituţiilor. Aproape 5.000 de cărţi pentru tineret pe tema nativilor au fost distruse. Este vorba despre un gest de reconciliere cu Primele Naţiuni şi un gest de deschidere faţă de celelalte comunităţi prezente în şcoala şi societatea noastră”, a justificat un purtător de cuvânt al Consiliului şcolar, citat de La Libre Belgique./fmatei/dsirbu

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR