Guvernul propune noi proceduri pentru absorbţia fondurilor europene nerambursabile

Guvernul vrea să îmbunătăţească legislaţia privind absorbţia fondurilor europene nerambursabile care sunt destinate proiectelor de infrastructură.

Sunt gândite proceduri astfel încât timpul în care aceste proiecte încep să se realizeze concret, pe teren, să fie cât mai scurt – transmite reporterul nostru la Palatul Victoria, Andrei Şerban.

Reporter: Printre noile măsuri care vor fi adoptate sunt și cele care vor crește accesul la finanțare al comunităților locale. Astfel, se elimină restricția de a pregăti cel mult două proiecte per regiune de dezvoltare și se diminuează plafonul minim al proiectului care poate fi selectat, de la 1.000.000 euro la 200.000 euro.

Va fi extinsă și categoria potențialilor beneficiari, prin includerea unităților administrativ-teritoriale care au în proprietate terenuri pe care se pot înființa, extinde, reabilita sau moderniza centre de agrement, baze turistice și tabere școlare. Actul normativ mai stabilește cadrul legal prin care imobilele proprietatea statului trec în administrarea temporară a autorităților locale beneficiare de proiecte, pentru diminuarea timpului și accelerarea implementării proiectelor.

O altă modificare se referă la mecanismul de aplicare a conceptelor de colaborare efectivă și parteneriate pentru transfer de cunoștințe în domeniul cercetării-dezvoltării și inovării. În prezent, mecanismul se aplică programului „Creșterea inteligentă, digitalizare și instrumente financiare”, dar el trebuie să se extindă și la programul sănătate și la programele regionale, pentru că și acestea prevăd parteneriate pentru transfer de cunoștințe care pot să primească fonduri europene./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 mai