Profesorii din România au intrat în grevă din cauza salariilor mici

Cadrele didactice din România au intrat în grevă din cauza salariilor mici, luni, pentru prima dată după 2005, după ce negocierile de ultim moment cu guvernul au eşuat.

Un profesor debutant din România aduce acasă lunar puţin sub 2.400 lei (537 dolari), nu cu mult mai mult decât jumătate din media salarială la nivel naţional, care se situează la 4.554 lei (1.019 dolari). Peste 150.000 de profesori şi alţi salariaţi din şcoli gimnaziale şi licee din România – stat membru al Uniunii Europene – vor fi în grevă pe terment nedeterminat, potrivit sindicatelor.

Personalul universitar li s-a alăturat luni, într-o grevă de solidaritate de două ore. Sindicatele cer mărirea salariilor, indexarea cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare şi investiţii pentru consolidarea infrastructurii şi a materialelor didactice. Guvernul de coaliţie s-a angajat să modifice legea salarizării pentru tot sectorul public, în aces an, în cadrul unui pachet de reformă convenit cu Comisia Europeană, în schimbul fondurilor de redresare. Un proiect de lege în acest sens este aşteptat în iulie, însă sindicaliştii din educaţie spun că noua lege va fi implementată chiar mai târziu.

Guvernul se află sub presiune pentru a-şi aduce deficitul fiscal sub pragul Uniuniunii Europene de 3% din Produsul Intern Brut, până în 2024. Statul din Uniunea Europeană are programate în 2024 alegeri parlamentare, generale, locale şi europarlamentare. /mbrotacel/gpodea

REUTERS – 22 mai