Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a semnat Declarația privind Planul de acțiune pentru accidente vasculare cerebrale în Europa

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a semnat Declarația privind Planul de acțiune pentru accidente vasculare cerebrale în Europa.

Este vorba despre un plan strategic care are ca scop reducerea semnificativă a numărului de cazuri de accidente vasculare cerebrale și a consecințelor acestora pe termen lung. La nivel global, accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate.

Reporter: Adriana Turea – Declarația semnată de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, cuprinde patru obiective care trebuie atinse până în anul 2030: reducerea cu 10% a numărului de accidente vasculare cerebrale, tratarea a cel puțin 90% dintre pacienții cu accident vascular cerebral, într-o unitate specializată ca prim nivel de îngrijire, dezvoltarea de planuri naționale privind accidentul vascular cerebral care să acopere întregul lanț de îngrijire și dezvoltarea și implementarea de strategii pentru intervenții multisectoriale de sănătate publică cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare.

Autoritățile precizează că, prin semnarea acestei declarații, vor susține dezvoltarea și implementarea unor măsuri la nivel național, cu scopul de a îmbunătăți întregul lanț de îngrijire a pacienților cu accident vascular cerebral, inclusiv dezvoltarea de strategii de prevenție atât înainte de îmbolnăvire, cât și prevenirea unui nou accident vascular cerebral. De asemenea, se vor îmbunătăți serviciile de medicină de urgență și se va asigura accesul de reabilitare și îmbunătățirea calității îngrijirilor pe termen lung./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 mai