Vârsta de pensionare pentru toți cetățenii va crește până la 65 de ani, iar nicio pensie din România nu va mai depăși salariul

„Radiojurnal” – Realizator: Vârsta de pensionare va crește gradual pentru toți cetățenii până la 65 de ani și nicio pensie din România nu va mai depăși salariul, anunță ministrul muncii Marius Budăi. În plus, vor fi eliminate unele categorii de indemnizații speciale. Sunt câteva din criteriile pe care le-a agreat cu Comisia Europeană pentru ca jalonul din PNRR să fie considerat îndeplinit. Andrei Șerban vine cu detalii în Radiojurnal.
Reporter: Andrei Șerban – Criteriile pe care ministrul muncii Marius Budăi le-a discutat, săptămâna trecută, la Bruxelles, privind noua lege a pensiilor se referă la creșterea treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani pentru toți românii. De asemenea, pensia nu va depăși salariul din perioada de activitate și ea va fi calculată doar pe baza întregii perioade de contribuție. Asta înseamnă că nu vor mai fi alese anumite perioade în care salariile erau foarte mari și care doar ele se foloseau pentru calcularea pensiei. Ministrul muncii Marius Budăi a mai precizat că vor fi eliminate și privilegii privind anumite categorii, cum sunt magistrații și funcționarii publici parlamentari.
Marius Budăi: Eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale și acest lucru se face și s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor. Este exemplul cu magistrații cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani, cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi și, de asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici parlamentari de la acest aspect.
Reporter: Elementele convenite cu Comisia Europeană se vor regăsi în amendamente pe care partidele din coaliția de guvernare le vor depune la Camera Deputaților, care dezbate noua lege a pensiilor./astanimir/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (22 mai)