Greva generală din educație continuă, după ce sindicatele au respins oferta guvernului

Realizator: Cătălin Gomboş – Greva generală din educație continuă, după ce sindicatele au respins oferta guvernului. Anunțul a fost făcut joi, în Piața Victoriei, unde mii de angajați din învățământ protestează în cea de-a patra zi de grevă.
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație: Guvernul nu a înțeles absolut nimic. Nu poți veni în fața corpului profesoral și să le oferi aceste așa-zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă; nu și-au luat niciun angajament legat de salarizare. Acea lege unitară de salarizare, care va fi negociată din data de 15 iulie încolo, nu oferă nicio garanție că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. Oamenii care demonstrează în întreaga țară demonstrează pentru faptul că au fost jigniți, au fost umiliți. Este o acțiune de protest pentru demnitate.
Realizator: Guvernul nu a venit astăzi cu o nouă ofertă, ci a reiterat propunerile făcute la negocierile de ieri, adică prime pe carduri speciale pentru toți salariații.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al executivului: 1.000 lei pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară, care poate fi folosită, urmând ca în luna octombrie a acestui an, pe același card să fie încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, activităților curente de lucru. În ceea ce privește personalul nedidactic, în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei în luna iunie și alte 500 lei în luna octombrie.
Realizator: Dan Cărbunaru a mai precizat că până pe 15 iulie va fi gata noua lege a salarizării, în care vor fi incluse creșterile salariale cerute de angajații din învățământ./abranescu/avladucu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 mai)