Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, se află în vizită la Sibiu alături de președintele României, Klaus Iohannis

Realizator: Cătălin Gomboş – Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, vizitează la această oră împreună cu omologul său român, Klaus Iohannis, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu. Este o unitate de învățământ cu predare în limba germană, atestată documentar cu aproape 650 de ani în urmă. Rolul minorității germane la întărirea relațiilor dintre cele două țări a fost una din temele de discuție pe care cei doi oficiali le-au avut la Primăria Sibiu. Corespondentul RRA Alina Stănuță are detalii.
Reporter: România apreciază în mod deosebit contribuția minorității germane la dezvoltarea economică și culturală a țării, precum și loialitatea de care aceasta a dat dovadă de-a lungul timpului – spunea președintele Klaus Iohannis, care menționa în același timp că sunt de apreciat eforturile constante ale etnicilor germani de a-și păstra identitatea și moștenirea culturală.
Klaus Iohannis: Mă bucur să pot evoca rolul esențial pe care minoritatea germană îl joacă de secole în consolidarea legăturilor dintre România și spațiul german. De mulți ani, Germania este primul partener comercial al României și al doilea investitor în țara noastră. Calitatea investițiilor germane este foarte apreciată în România și sperăm că acestea se vor extinde.
Reporter: La rândul său, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, menționa, în fața reprezentanților comunității germane din Sibiu, contribuția minorității germane, dar și a comunității românești din țara sa, la buna relație dintre cele două state.
Frank-Walter Steinmeier: Mă întorc mereu cu plăcere la Sibiu, în această regiune în care mulți vorbitori de germană trăiesc și lucrează, pentru că știți că am numit deja elementul-cheie. Sunteți făuritori de punte între relațiile dintre țările noastre, România și Germania.
Realizator: Pe agenda vizitei președintelui german mai figurează joi și o vizită la Biserica Evanghelică Fortificată din comuna Cristian, județul Sibiu. Frank-Walter Steinmeier va pleca apoi spre Timișoara, unde, în jurul orei 19:00, va depune o coroană de flori la Monumentul Crucificare, dedicat eroilor din decembrie 1989 și situat în fața catedralei metropolitane din oraș./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 mai)