Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Strategia pentru industria de apărare a avut în vedere o abordarea integrată, dar şi poziţionarea României ca exportator de produse militare – şi nu doar un utilizator al acestora, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru. România va deveni un hub important, atât logistic, cât şi economic pentru reconstrucţia Ucrainei.

Pe de altă parte, strategiile de dezvoltare ţin cont de oportunitate, dar ele vizează o dezvoltare pe termen mult mai lung, pentru că de aceea trebuie să analizăm cum facem această dezvoltare, unde punem banii, în aşa fel încât aceste investiţii să fie sustenabile pe 20, 30, 40, 50 de ani şi nu numai, luând în calcul un necesar, o cerinţă, într-un conflict care sperăm că se va termina cât mai curând. De aceea, când am discutat de strategia pentru industria de apărare, am discutat de abordarea integrată, restructurarea, repoziţionarea acestei industrii şi, mai mult decât atât, poziţionarea României ca exportator de produse militare – şi nu doar un utilizator a acestor produse militare, a susţinut Spătaru, la conferinţa ‘România – Strategia dezvoltării’.

2) Consilierii judeţeni din Iaşi (nord-estul României) au votat acordul de asociere cu Primăria laşi în baza căruia va fi întocmit un proiect ce vizează reabilitarea clădirilor din zona centrală a municipiului.

S-a hotărât şi încheierea convenţiei de asociere între Consiliul Judeţean Iaşi, UNICEF şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, pentru înfiinţarea unui centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă. Centrul, care urmează să aibă o capacitate de 30 de locuri, va găzdui copiii şi tinerii ucraineni şi români aflaţi în sistemul de protecţie al Direcţiei.

 

3) Președintele Delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan a fost numit negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024. Printre prioritățile anunțate de acesta se numără continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.

Putem asigura pacea și securitatea în Uniunea Europeană doar dacă sprijinim rapid și adecvat cele două țări să facă față amenințărilor de orice fel dinspre Federația Rusă. Voi negocia ca sprijinul pentru Ucraina și Moldova să vină din surse clare, predictibile, fără a mai pierde timp de la lună la lună cu negocierea alocărilor și fără a afecta prioritățile tradiționale ale UE, precum coeziunea, dezvoltarea economică, sprijinirea întreprinzătorilor și a agricultorilor, a scris Mureșan.

 

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.