Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Stadiul funcţionării punctelor de trecere comune situate la frontiera de stat româno-ucraineană, în vederea asigurării unui trafic fluent al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor, a fost analizat de autorităţile de frontieră din România şi Ucraina, în cadrul unei întrevederi desfăşurate la Botoşani.

Recent s-a desfăşurat întâlnirea bianuală de lucru a şefilor structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române de la graniţa cu Ucraina cu omologii din cadrul Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, în baza Tratatului între România şi Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborare şi asistenţă mutuală în problemele de frontieră.

Delegaţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei a fost condusă de şeful Direcţiei Regionale de Vest din cadrul Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, general-maiorul Victor Babiuk, iar cea a Poliţiei de Frontieră Române de către şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi (nord-estul României), comisarul şef de poliţie Victor Mariniuc, şi de şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei (nordul României), chestor de poliţie Florin Coman.

Cele două delegaţii au analizat situaţia operativă de la frontiera româno-ucraineană în contextul actual, au evaluat modalitatea de supraveghere a acesteia şi au făcut schimb de informări cu privire la combaterea activităţilor infracţionale. De asemenea, s-a stabilit că schimbul de informaţii între autorităţile de frontieră dintre cele două state a contribuit pozitiv la adaptarea dispozitivelor de supraveghere a frontierei în vederea coordonării demersurilor la frontiera de stat pentru combaterea contrabandei cu ţigări şi migraţiei ilegale. Şefii celor două delegaţii au analizat stadiul funcţionării punctelor de trecere comune situate la frontiera de stat româno-ucraineană, în vederea asigurării unui trafic fluent al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor, inclusiv prin desfăşurarea de întâlniri pentru stabilirea unor măsuri comune în vederea scăderii timpilor de aşteptare.

Oficialii Poliţiei de Frontieră din România au concluzionat că activitatea de cooperare a fost orientată înspre descoperirea şi combaterea activităţilor ilegale la frontieră, consolidarea încrederii şi securizarea frontierei comune.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.