Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Trupa de actori supravieţuitori ai Teatrului din Mariupol, bombardat de invadatorii ruşi, este invitata specială a celei de a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului BABEL, organizat de Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, sudul României, în perioada 3-11 iunie 2023. Regizorul McRanin, directorul teatrului, a cunoscut-o pe Liudmila Kolosovici, directoarea artistică a trupei reconstituite de actori ucraineni, la Chişinău, când viziona spectacole pentru festival.

Pe 16 martie 2022, armata rusă bombarda teatrul din oraşul asediat Mariupol. O anchetă Associated Press, din mai 2022, estima pierderile de vieţi omeneşti la 600 de civili la Teatrul Academic Regional Doneţk.

O parte din actorii teatrului au murit în bombardamente. Vera Lebedinskaia, actriţă în vârstă de 64 de ani, s-a salvat, reuşind să fugă afară. La câteva luni a fost chemată, alături de un grup de actori supravieţuitori ai teatrului, pentru a juca la Teatrul din Ujgorod, unde actorii din Mariupol îşi găsiseră refugiu. Împreună cu fosta directoare artistică, regizoarea Liudmila Kolosovici, a scris piesa „Strigătul unei naţiuni”, după scrisorile şi poemele lui Vasil Stus. Artiştii au ales o figură emblematică a culturii ucrainene. Vasil Stus a fost considerat al doilea poet ca importanţă al ţării şi a fost o victimă a URSS. Moscova nu l-a iertat de disidentul ucrainean, interzicându-i cărţile şi aruncându-l în închisoare, unde a şi murit, în 1985, după 13 ani de detenţie, la vârsta de 47 de ani. Drama „Strigătul Naţiunii” fi prezentată la Festivalul BABEL pe 10 iunie.

2) Parlamentul de la Chişinău a aprobat prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 4 iunie 2023. Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de evoluțiile imprevizibile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, de contraofensivele lansate, dar și de extinderea instabilităților inclusiv pe teritoriul Rusie.

Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombaridată infrastructura civilă, sunt distruse rețelele de apeduct și canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare și alte necesități. De asemenea, sunt afectate rețelele electrice, ceea ce are un impact direct și asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci când cetățeni ucraineni nu au ce mânca, sunt în întuneric și nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migrațional, a spus premierul.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.