MAGYAR NEMZET: „Ghid” american adresat României şi Ungariei

 

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 1 iunie 2023 – Washingtonul este foarte mulţumit de situaţia actuală din România şi se bucură de stabilitatea politică a ţării. Această declaraţie a fost făcută în cadrul unui interviu acordat portalului G4Media de către Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. Declaraţia este interesantă, deoarece România se află tocmai în pragul unui schimb de premieri, iar în acaest context s-a acutizat disputa din cadrul coaliţiei tripartite. Potrivit unor informaţii de presă, din partea PNL a apărut ideea excluderii UDMR din poziţia ocupată în guvern.

La întrebarea referitoare la ce ar însemna pentru guverrnul de la Washington o criză politică şi guvernamentală din România dacă se iau în calcul situaţia care domneşte în regiune, războiul din Ucraina, instabilitatea din zonă, ambasadorul american a afirmat : „În lunile ce au trecut am constatat o serioasă stabilitate guvernamentală şi am putut vedea că actualul Cabinet are o poziţie clară şi în privinţa războiului din Ucraina, aflată în consens cu valorile occidentale, cu apartenenţa României la UE şi NATO, respectiv cu parteneriatul strategic încheiat cu Statele Unite”.

Referitor la schimbul de premieri, stabilit în acordul anterior, respectiv la compoziţia viitorului guvern – astfel la asumarea şi în continuare a unui rol al UDMR – Kathleen Kavalec a afirmat că acest lucru depinde de partidele din coaliţie. A adăugat în acelaşi timp că „menţin legătura” şi cu ambele partide mari din guvern, anume PSD şi PNL.

Pe marginea recentei vizite în Transilvania a preşedintelui Ungariei, Katalin Novák, portalul  l-a întrebat pe ambasadorul SUA şi despre ideea dacă guvernul ungar întreprinde acţiuni revizioniste în România. Kavalec a răspuns că în UE fiecare guvern respectă o serie de principii de bază care se află în acord cu principiile de bază ale aderării la UE, astfel respectă integritatea teritorială şi sistemul de guvernare din fiecare stat. După cum a formulat ambasadorul american, „Ungaria, asemenea oricărui alt stat membru UE,  trebuie să respecte sistemul politic al unei alte ţări”.

(Autor: István Pataky)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/06/amerikai-iranymutatas-romanianak-es-magyarorszagnak

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/fmatei