Păianjenul-pâlnie australian este cel mai mortal de pe Pământ și, recent, acum un studiu a ajuns la concluzia că acest animal este capabil să-și modifice veninul în funcție de starea sa de spirit. El trăiește în peșteri sau pe stânci pentru a ţese o pânză în formă de pâlnie, de unde şi denumirea sa.
„Factori precum ritmul cardiac și capacitatea de apărare a păianjenului ar putea juca un rol în proporțiile de substanțe chimice care sunt livrate de un păianjen furios”, spune Linda Hernández Durán, de la Institutul Australian de Sănătate și Medicina Tropicală de la Universitatea James Cook.
„Rețelele-pâlnie au cele mai complexe veninuri din lumea naturală și sunt apreciate pentru bioinsecticidele naturale și terapeutice care sunt potențial ascunse în moleculele lor de venin. A ști mai multe despre cum sunt produse reprezintă un pas în deblocarea acestui potențial”, adaugă dna Hernández Duran.
Cercetătorii au cartografiat comportamentele păianjenilor și le-au măsurat ritmul cardiac cu un monitor laser pentru a stabili o valoare indirectă a ratei lor metabolice.
Apoi au colectat veninul și l-au analizat cu un spectrometru de masă.
„Cu specimenele de Hadronyche valida, expresia unor componente ale veninului a fost asociată cu ritmul cardiac și capacitatea de apărare. Celelalte specii nu au demonstrat acest lucru, sugerând că anumite asocieri pot fi specifice speciei”, spune cercetătoarea.
Dna Hernández Durán spune că păianjenii „ar putea folosi diferite strategii comportamentale pentru a compensa aceste costuri. Rezultatele sugerează că păianjenii ar putea crește rata metabolică atunci când folosesc otrăvuri și își pot reduce mișcarea atunci când se confruntă cu o amenințare”. (www.20minutos.es – 8 iunie)/rcostea