În sfârșit, căldura soarelui de vară devine supărător de prezentă, păsările ciripesc de prin toate cotloanele, iar natura a renăscut de-a binelea. Toate acestea sunt semne clare că vara începe să își intre pe deplin în drepturi, dar și că fiecare dintre noi va dori să epateze prin ținutele neobișnuite și extravagante cu orice ocazie ce i se oferă. Dacă sunteți în căutarea unor „inspo-uri” potrivite pentru ocazii mai casual sau, dimpotrivă, mai luxoase, încercați tendințele anilor ’70, precum lurex strălucitor și blugi evazați, care revin în forță. Fie că trăiți pe deplin pentru vibrațiile grungy sau shabby sau dacă estetica dvs. aduce mai mult a adolescentă, există atât de multe stiluri pe care veți dori să le adoptați în această vară. Dacă v-ați petrecut cea mai mare parte a acestui sezon uitându-vă pe fereastră și dorindu-vă să vină odată vremea caldă – cam ca și noi – este posibil ca nevoia de a vă gândi brusc la o garderobă de vară să vă fi luat prin surprindere. Din fericire pentru noi, industria modei este întotdeauna cu un pas – mai precis cu șase luni – înainte, după ce a umplut podiumurile de primăvară/vară 2023 și a prognozat noile garderobe de sezon, chiar înainte ca pe noi să ne intereseze acest aspect. Cum vara 2023 bate deja la ușă, căutăm să ne umplem (la propriu) garderoba cu cele mai noi și mai importante tendințe de modă. Vara aceasta se pregătește a fi una memorabilă în materie de modă, cu noile tendințe fierbinți care se „scurg” direct de pe podiumuri. Tendințele pentru sezonul cald reflectă două căi pe care le-am putea alege. „Sezonul de primăvară/vară 2023 este în mod clar o poveste cu două jumătăți, dovedind că eleganța redusă și stilurile negre sofisticate pot avea un impact la fel de mare ca piesele strălucitoare, „lichide” și momentele florale remarcabile”, susțin designerii. Unele tendințe ale modei de vară reflectă un aspect mai clasic, de designer, în timp ce altele evocă un stil colorat, modern. Nicio estetică nu rămâne neatinsă în această vară. Așadar, dacă doriți să fiți „la modă” în această vară, nu căutați mai departe! Am selectat unele dintre cele mai importante tendințe ale verii, care cu siguranță vor întoarce capetele.


(Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)

* Detalii strălucitoare – Moda pură și revelatoare este esențială pentru vara anului 2023. Această tendință este un rezultat direct al podiumurilor de primăvară/vară 2023, unde marile case de modă au prezentat piese transparente. În afara podiumurilor, iubitorii de modă preiau propriile versiuni ale tendinței.
* Frenezie florală – Modelele florale continuă să fie în tendințe și în acest an. Nu numai că vedem modele florale, ci și motive florale. Colierele choker cu rozete, clemele cu gheare în formă de floare și bijuteriile cu modele de flori sunt la fel de populare ca și modelul floral tradițional.
* Aspectul de lux liniștit – Luxul liniștit este definit ca „îmbrăcăminte de cea mai înaltă calitate, dar și îmbrăcăminte care are atemporalitate, este sofisticată și subestimată”, spun specialiștii. Nu este nevoie de logo-uri sau branduri de designer pentru a fi pe val. În schimb, calitatea și silueta articolelor de îmbrăcăminte ar trebui să vorbească de la sine.
* Moda cargo – Moda Y2K (Year 2000 Problem) demonstrează că nu pleacă nicăieri, odată cu ascensiunea stilului cargo pentru vara 2023. Fie că este vorba de pantaloni cargo sau chiar de o jachetă cargo cu buzunare, toate aceste modele vor fi în stil. Aspectul de la începutul anilor 2000 este peste tot în fluxurile site-urilor de gen, cel mai adesea stiluri cu tricouri decupate și alte accesorii Y2K.
* Pantaloni cu talie joasă – Fie că îi iubiți sau îi urâți, o altă tendință controversată Y2K a revenit: pantalonii cu talie joasă. Pantalonii cu talie joasă sunt stilul preferat pentru unii, în timp ce alții refuză să renunțe la aspectul cu talie înaltă. Fie că este vorba de pantaloni chino, denim sau pantaloni largi, stilul cu talie joasă revine în acțiune. Aspectul cu talie joasă prezintă adesea tivuri decupate sau mai largi, mai degrabă decât cei skinny, preferații Generației Z.
* Mermaidcore – Se pare că designerii de modă au fost la fel de încântați ca toți ceilalți de noua lansare a filmului Mica Sirenă . Cu rochii și accesorii din plin, Mermaidcore este cea mai recentă estetică care a ajuns pe podiumuri și pe marele ecran. Vreți să o adoptați? Veți avea nevoie de bralette inspirate din scoici, fuste cu paiete și blazere din tricot pentru a le purta peste bikini. Mermaidcore se referă la a lua piese inspirate de ocean și a le combina cu articolele clasice din garderobă de vară.
* Garderobă „schimbătoare” – Pentru acelea dintre dvs. care abia așteaptă să treacă cele trei luni de iarnă pentru a se răsfăța, veți fi încântate să auziți că există câteva tendințe puternice care să se potrivească și cu garderoba de iarnă … mai exact, garderoba de sezonul petrecerilor. De la haine de seară inspirate de budoir riqsué până la paiete cu o valoare octanică mare și câteva genți de petrecere destul de importante (de genul strălucitor, nu genul de plastic din anii ’90), ar fi indicat să investiți în tendințele de vară cu câteva luni înainte pentru a obține cu adevărat valoarea banilor.
* Nuanțe de roz – Având în vedere că Viva Magenta este culoarea Pantone 2023 a anului, nu este de mirare că nuanțele de roz sunt în prezent în tendințele din lumea modei. Vedem tendințe roz într-o varietate de tipuri de ținute, de la extravaganța strălucitoare până la look-uri casual, de agrement.
* Obsesia de anul trecut pentru toate lucrurile fuchsia face loc pentru o abordare mai delicată, pastelată a rozului, în timp ce negrul și albastrul cobalt vor fi nuanțele surpriză remarcabile ale sezonului. Taliile joase și țesăturile transparente vor fi răspândite pentru cei care caută ceva un pic mai sexy, în timp ce florile „revoluționare” pentru primăvară primesc un upgrade tridimensional. Fuchsia a fost, fără îndoială, culoarea anului 2022 (mulțumită, desigur, unui anume domn Pierpaolo Piccioli, care a aprins tendința în colecția Valentino Toamnă/ Iarnă 22), dar pentru vara lui 2023 nuanța a fi lăsată deoparte, făcând loc unei culori de albastru puternic ce revine în centrul atenției. A trecut ceva timp de când albastrul cobalt a fost în fruntea tendințelor modei, revenirea lui fiind mai mult decât binevenită. Împrăștiată peste orice, de la rochii la jachete, fuste și chiar cizme, veți fi înțelepte să nu săriți peste această tendință, fără a exagera însă, înainte de a vă întoarce din nou la garderoba neutră.
* Digital Lavender, Luscious Red, Sundial, Tranquil Blue și Verdigris sunt numele culorilor pentru 2023 – Aceste cinci culori vorbesc despre timpul petrecut în lumea virtuală, deoarece tehnologia permite fantezii din ce în ce mai sofisticate și incertitudinea continuă în lumea reală, încurajându-ne să rămânem în aceste spații. Încrederea noastră digitală va inspira pasteluri suprareale de vis și străluciri saturate, cum ar fi Tranquil Blue, Luscious Red, Verdigris și Digital Lavender, care arată noi și incitante.

Rochiile verii 2023
Multe femei se tem de rochii și tind să opteze pentru blugi și combinații cu topuri, chiar dacă o rochie este adesea cel mai ușor lucru pe care l-ar putea îmbrăca. Dacă aveți tendința de a vă simți intimidată de purtarea unei rochii și, de obicei, o îmbrăcați doar pentru o ocazie specială, permiteți-ne să vă arătăm cât de ușor poate fi să vă „învăluiți„ într-o rochie în fiecare zi. Da, rochiile pot arăta ultra-glam și sofisticate, dar stilul potrivit de rochie poate fi adoptat și cu o pereche de pantofi sport și un hanorac – ca să nu mai vorbim de faptul că unele rochii sunt atât de confortabile, încât veți dori să renunțați la pantaloni pentru totdeauna. Și odată ce vă daȚi seama că a purta o rochie înseamnă adesea să puneți o singură piesă de îmbrăcăminte, nu mai aveți cale de întoarcere. Dacă nu știți de unde să începeți, iată care sunt stilurile de rochii care vor domina „piața” în 2023!
* Rochii slip – Rochiile slip sunt în tendințe de câțiva ani, iar 2023 nu va fi diferit. De la cele clasice simple la piese complicate din dantelă, o rochie slip este una dintre acele piese de bază care pot fi îmbrăcate de sus până jos, precum și purtate pe tot parcursul anului. Când vine vorba de această rochie asemănătoare unui body, stratificarea este cheia. În lunile mai reci, puteți să asortați o rochie slip cu un tricot gros sau un hanorac casual. Pentru a trece la primăvară, asociați-o cu tricouri pe dedesubt. În lunile mai calde, puteți purta o rochie slip „pe cont propriu”, deoarece este una dintre acele piese ușoare pe care le puteți „trage” pe dvs. imediat.
* Rochii tub – Moda timpurie este încă puternică în 2023, iar când vine vorba de rochii, nimic nu țipă mai bine a Y2K ca o rochie tub. Dacă vă întrebați cum să le asortați, rochiile tub nu sunt foarte diferite de cele slip. Stratificarea este o modalitate excelentă de a adăuga un pic de textură și complexitate ținutei, iar magazinele second-hand devin cel mai bun prieten atunci când vine vorba de a găsi acest clasic din anii ’90 și 2000. Dacă vă îngrijorează alunecarea rochiei, asigurați-vă că găsiți una cu o bandă de cauciuc siliconat în partea interioară a topului, care o va face să se lipească mai bine de piele.
* Rochii cu ciucuri/franjuri – Ciucurii și franjurii sunt una dintre cele mai interesante tendințe de modă pe care am putut să le vedem pe podiumuri pentru 2023. Mărci celebre au încorporat ciucurii în numeroase piese vestimentare, dar cele mai interesante sunt cu siguranță rochiile. Desigur, acest look nu este soluția salvatoare pentru toată lumea – doar cele mai curajoase dintre noi îndrăznesc să poarte o rochie acoperită complet cu ciucuri. Din fericire, există și versiuni „tonificate” ale acestui look, care includ franjuri subtili la tivul unei rochii, oferind tuturor șansa de a se „aventura” în această tendință.
* Rochii transparente – Rochiile transparente sunt poate cea mai intimidantă tendință când vine vorba de modă, dar nu vă temeți – să le purtați este de fapt destul de ușor. Pentru o ieșire de seară, puteți purta un body sau cea mai frumoasă lenjerie, dar dacă intenționezi să purtați o rochie transparentă în timpul zilei, cel mai bun mod de a o „ascunde” peste o altă rochie. Asigurați-vă că vă jucați cu ceea ce aveți deja în dulap; chiar și purtând un maiou simplu și cu jambiere sub o rochie maxi transparentă poate funcționa. Din nou, stratificarea este cheia și în această tendință!
* Rochii tricotate – Rochiile tricotate sunt lucrul perfect pe care să-l îmbrăcați dacă vreți să vă simțiți confortabil, dar nu puteți ieși din casă în pantaloni de trening. Serios, o rochie tricotată supradimensionată pare că o pătură caldă vă îmbrățișează, dar tot pare că ai depus mult timp și efort pentru ținuta aleasă. Asortarea unei astfel de rochii este, de asemenea, foarte ușor de realizat, întrucât nu aveți nevoie de multe: o pereche de pantofi, cizme sau tocuri, precum și niște bijuterii!
* Rochii din denim – Denimul a fost o tendință masivă la prezentările de modă pentru 2023, designerii îmbrăcându-și modelele în ținute din denim din cap până în picioare. Dacă vi se pare prea călduroasă combinația de blugi cu un top din denim și o jachetă de blugi, optarea pentru o rochie din denim este o modalitate ușoară de a schimba tendința fără a fi copleșite. Nici măcar nu mai spunem că rochiile din denim sunt incredibil de durabile, adică dacă investiți într-una, o veți avea ani de zile.
* Rochii din paiete – Rochiile cu paiete au fost cândva o tendință uriașă, dar la sfârșitul anilor 2000 și începutul anilor 2010, acestea au fost îndepărtate de rochiile bodycon, care au devenit extrem de populare. Cu toate acestea, rochiile cu paiete revin, așa că scotociți bine în partea din spate a dulapului surorii mai mari sau al mamei. În timp ce rochiile cu paiete sunt purtate mai ales în ieșirile de seară, ele pot fi îmbrăcate și cu o pereche de pantofi sport și o jachetă de blugi supradimensionată.
* Rochii cu talie joasă – Rochiile cu talie joasă erau la moda în anii ’20 ai secolului trecut, iar anul acesta vă puteți aștepta să revină trendul vintage – dar într-o versiune modernizată. Rochiile cu talie joasă sunt perfecte pentru o zi solicitantă, întrucât tind să fie puțin supradimensionate, ceea ce le face ultraconfortabile. Chiar dacă oricine poate purta o rochie cu talie joasă, cele mici de statură vor beneficia în special de această tendință, deoarece alungește vizual jumătatea superioară a corpului.
* Rochii metalice – Anul acesta, toată lumea merită să fie în centrul atenției și nimic nu este mai spectaculos decât o rochie cu aspect metalizat. Sincer, există atât de multe versiuni de rochii metalice acolo încât nu există nicio scuză, toată lumea ar trebui să aibă una. Dacă mergeți la o petrecere, adoptați o rochie metalizată cu papuci și o geacă de piele; dacă mergeți la prânz, purtați o rochie metalizată cu un pulover din tricot și pantofi sport; dacă mergeți la o nuntă, purtați o rochie metalizată cu sandale cu bretele și un blazer elegant. Indiferent de ocazie, veți arăta cel mai bine, iar oamenii își vor aminti ținuta dvs.!
* Rochii Bubble – Rochiile Bubble sunt cunoscute pentru partea inferioară voluminoasă, care are un tiv pliat ce creează efectul „bubble”. Cel mai frecvent, rochiile bubble sunt scurte, deoarece cele lungi ar arăta mult prea a prințesă. A „legăna” o rochie bubble nu necesită prea multă accesorizare, deoarece forma ei neobișnuită este deja suficient de atrăgătoare. Chiar dacă pot fi purtate pe tot parcursul anului, rochiile bubble se potrivesc cel mai bine lunilor mai calde, fără straturi (căci acestea doar ar acoperi stilul).
* Rochii midi – Dacă ați cumpărat rochii midi la mijlocul anului 2010 (și cei care au urmat), când erau la mare căutare, felicitări – „dați-le o căutare” în dulap. Anul acesta, rochiile midi vor fi putea fi văzute permanent, pe măsură ce tot mai multe femei își dau seama cât de atemporală este această tendință. Dacă vă întrebați ce lungime vi se potrivește, asigurați-vă că rochia nu vă „decupează” în partea cea mai largă a gambei, întrucât acest lucru vă poate face să arătați mai scundă decât sunteți. În schimb, optați pentru rochii care se întrerup chiar sub genunchi sau la 5 – 8 cm deasupra gleznei.

Încălțămintea verii 2023

(Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)

Pantofii sunt un element cheie pentru orice look. Ei pot forma o ținută mai casual sau pot ridica aspectul pentru mai multă formalitate. În plus, pantofii sunt o modalitate excelentă de a elibera personalitate fără a spune vreodată un cuvânt. De fapt, un studiu din 2012 realizat de The Journal of Research in Personality a arătat că participanții au putut să ghicească un număr bun de trăsături de personalitate ale subiecților doar uitându-se la alegerea lor în materie de pantofi. Numai știind acest lucru ar trebui să vă sporească atenția și grija atunci când optați pentru o pereche de pantofi cu fiecare ținută pe care o adoptați. Pantofii pe care îi împerecheați cu o rochie determină întregul look. Acolo unde cândva tocurile erau pantofii de bază pentru rochii, în acest sezon, orice merge.
* Cizme până la genunchi – Cizmele până la genunchi sunt tendința de încălțăminte a sezonului, mai ales atunci când sunt asociate cu rochii și fuste. Aceste tipuri de cizme au o siluetă elegantă care îmbracă orice look, rămânând în același timp confortabile pentru sezonul de iarnă. O rochie este o modalitate perfectă de a scoate în evidență întreaga cizmă. Ne plac cizmele până la genunchi cu o rochie babydoll în carouri pentru o ținută șic și clasică.
* Mocasini – Mocasinii sunt o altă tendință în ceea ce privește pantofii care prinde viață. Întâmplător, mocasinul este un pantof grozav de asortat cu rochiile preferate de iarnă. Cu o rochie mai lungă, șosetele cu volane la gleznă împreună cu mocasinii adaugă adesea o notă feminină aspectului. Pentru o rochie mai scurtă, purtarea de șosete până la genunchi sau colanți adaugă o atmosferă retro care vă va ține și de cald.
* Cizme grunge – Cizmele grunge sunt o altă tendință de pantofi de toamnă și iarnă care se întâmplă să se asorteze foarte bine cu rochiile. La fel ca mocasinii, aceste cizme pun în joc masculinitatea pe care o aduc aspectului tradițional feminin de rochie. Cizmele de luptă sunt, probabil, cele mai comune cizme de purtat cu rochii. Specialiștii recomandă să purtați o rochie pulover și colanți împreună cu cizmele „de luptă” pentru o ținută la fel de șic și caldă.
* Teniși casual – Fie că sunt vintage sau mai noi, tenișii casual sunt foarte indicați pentru a fi asortați cu rochii. Tenișii nu sunt „noi” în scena rochiilor, dar sunt văzuți cel mai adesea purtați cu rochii de vară scurte.
* Saboți – Saboții sunt una dintre cele mai interesante tendințe de încălțăminte ale anului. Acești pantofi considerați odinioară „urâți” au renăscut grație unor celebrități care au început să-i adopte iar. Alte tendințe din Y2K au revenit cu „răzbunare”, iar saboții nu se dovedesc a fi o excepție. Tendința saboților este versatilă, întrucât pantoful se potrivește cu aproape orice ținută și vine într-o varietate de stiluri, culori și înălțimi de toc. Se potrivesc bine chiar și cu rochiile de toamnă și iarnă, cum ar fi maxi tricot sau o rochie hanorac supradimensionată.
* Cizme de cowboy – Tendința cizmelor de cowboy s-a infiltrat pe piață în ultimii ani. Deși există câteva modalități evidente de a purta cizme de cowboy, cum ar fi blugi sau pantaloni scurți din denim, există și câteva moduri neconvenționale de a le purta. Una dintre aceste moduri este cu o rochie mai groasă.

Piese ce revin la modă
• Bentițele elastice – folosite în coafuri lejere pentru a preveni alunecarea părului în față, dar lăsând restul părului despletit.
• Maiouri albe simple – Garderoba de vreme caldă nu este completă fără maioul alb perfect, pe care îl puteți purta peste fuste lungi de blugi și îl puteți accesoriza cu straturi de bijuterii din aur sau chiar gablonțuri.
• Blugi lungi – O sandală drăguță cu bretele și un maiou alb simplu completează aspectul unei perechi de blugi, realizând împreună o ținută impecabilă. În această vară, pantalonii albi pot înlocui blugii ca pantaloni de bază pentru setul de modă. În loc de pantaloni mai eleganti care sunt destinați unui cadru de birou, acești pantaloni sunt mai casual și stilați cu look-uri care încorporează piese precum maiouri și șlapi. Căutați stiluri cu croială dreaptă, în țesături ușoare și relaxate, cum ar fi inul și bumbacul.
• Brățări și coliere tennis – Ați auzit cu siguranță sau chiar văzut și cumpărat, acele șiruri de pietre prețioase mici, uniforme. Iată că moda revine.
• Ținuta sport – Nu chiar de balet, dar puțin mai șic decât athleisure-ul obișnuit cu jambiere, această tendință este pentru oricine dorește să își conitnue cursul săptămânal de yoga.
• Ușoară ca aerul – Retrăiți visul copilăriei de a deveni o zână și adoptați outfit-uri lejere, cu broderii vaporoase și/sau cu volane.
• Anii ’70 se întorc – Veți vedea cu siguranță blugi evazați, saboți, topuri croșetate și mâneci clopot aerisite pe tot parcursul acestei veri.
• Disco lurex – Lurexul strălucitor este una dintre cele mai mari tendințe din 2023 și este la fel de bun sub formă de crop top sau mini rochie. Strălucirea subtilă ar putea părea a fi un tricot obișnuit de la distanță, dar așteptați doar până când materialul sclipitor discret întâlnește lumina.
• Dacă există o tendință în materie de genți demnă de luat în seamă pentru vară, acestea sunt gențile din rafie. Dacă sunteți deja la cumpărături pentru o viitoare vacanță de vară, fiți siguri că aceasta este o achiziție inteligentă de adăugat în valiză.
• Pentru a fi în pas cu tendințele din sezonul de vară, adăugați în dulapul dvs. piese precum costume de baie elegante, dintr-o singură piesă, cu bretele care abia se observă și topuri tubulare.
• Bijuteriile din anii ’80 au cunoscut recent o renaștere majoră, care va continua cu mult peste vara 2023. Piesele ce se poartă acum? Brățări și cercei de dimensiuni mari, finisați în aur sau argint, care fac o declarație majoră.
• Penele s-au dovedit a fi o completare a pantofilor extrem de „dăunătoare”, dar revenirea lor este mai puternică ca oricând. Dacă vă achiziționați o pereche de pantofi pentru vară, adăugați-le pene sau puf pentru a fi din nou la modă.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.glamourmagazine.co.uk/gallery/spring-summer-2023-fashion-trends
https://www.vogue.co.uk/fashion/gallery/spring-summer-2023-fashion-trends
https://www.seventeen.com/fashion/trends/a43265014/summer-fashion-trends-2023/
https://sourcingjournal.com/denim/denim-trends/7-fashion-aesthetics-tiktok-gen-z-trendalytics-classiccore-utility-mermaidcore-406666/
https://www.whowhatwear.co.uk/summer-2023-fashion-trends/slide2
https://www.elle.com/fashion/trend-reports/a43495877/summer-2023-fashion-trends/