Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Numărul cetăţenilor ucraineni angajaţi în România se menţine la nivelul cifrei de 6.700, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, a fost comunicată o creştere cu 46 a contractelor de muncă ale cetăţenilor ucraineni, faţă de raportarea anterioară. În momentul declaraţiei, erau înregistrate 7.901 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.726 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul.

Cei mai mulţi refugiaţi, 2.810, şi-au găsit de muncă în Bucureşti, în timp ce 395 lucrează în Bistriţa Năsăud (nord-vest) şi 392 în judeţul Timiş (vest). În ceea ce priveşte domeniile de activitate în care s-au angajat ucrainenii, cei mai mulţi, 1.469, sunt în industria prelucrătoare, iar 1.106 în construcţii.

2) Reprezentanţii Autorităţii Vamale Române au participat, împreună cu reprezentanţii administraţiilor vamale din Republica Moldova şi Ucraina, la a treia reuniune a grupului vamal regional, organizată la Chişinău sub egida Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina. La reuniune au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Administraţiei Vamale a Veniturilor din Polonia, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova. Scopul acestui grup este de a coordona, la nivel regional, acţiunile la frontierele dintre România, Republica Moldova şi Ucraina pentru eficientizarea fluxului de mărfuri şi culoarelor de solidaritate UE-Ucraina.

Părţile au subliniat principalele modificări în fluxul de mărfuri la birourile vamale rutiere, feroviare şi fluviale şi paşii suplimentari întreprinşi pentru optimizarea procedurilor de rezervă. În acelaşi timp, au fost punctate reglementările fitosanitare în legătură cu produsele agricole ucrainene în tranzit către UE şi ţări terţe. S-a menţionat necesitatea unei platforme comune de informare cu privire la situaţia şi timpul de aşteptare la birourile vamale de la frontiera dintre România şi Republica Moldova, foarte utilă pentru optimizarea activităţii operatorilor economici şi transportatorilor cărora le va oferi mai multă siguranţă. Un alt subiect l-a constituit controlul coordonat între autorităţile vamale din România şi Republica Moldova. Cele două părţi au introdus principiile şi regulile cooperării pentru efectuarea, pe teritoriul României, pe sensul de intrare, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor şi au prezentat rezultatele preliminare ale acestui tip de control şi impactul asupra fluxului de trafic.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.