Greva generală din învățământ continuă și luni, spun liderii sindicali

Greva generală din învățământ continuă și mâine, spun liderii sindicali, care precizează că dimineață vor anunța răspunsul la ultima ofertă a Guvernului, venită astăzi în urma unei noi runde de consultări. Redactorul RRA Andrei Șerban, explică.

Reporter: Greva ar putea să se încheie mâine, dacă profesorii, până la ora 10:00, vor anunța Executivul că acceptă noua propunere privind majorarea salariilor. Este vorba de o creștere cu 25% din această lună și o majorare de 50 de procente de la întâi ianuarie 2024, când va fi vorba de o nouă lege a salarizării bugetarilor. Dacă această ofertă este acceptată, atunci va avea loc o nouă ședință a Executivului pentru a adopta actul normativ care va face aceste majorări salariale, după cum a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: După ce astăzi vom pune în transparență conținutul ordonanței, toți cei care lucrează în instituțiile de învățământ vor înțelege demersul nostru, vor lua o decizie pe care o vor transmite până mâine la ora 10:00, așa cum am agreat cu reprezentanții sindicatelor. Ulterior, vom avea o nouă ședință de guvern în care vom aproba ordonanța și în felul acesta, conflictul de muncă se va fi încheiat.

Reporter: Liderii de sindicat au recunoscut că au primit ce doreau, cu o singură excepție, de la 1 ianuarie 2024, voiau o majorare cu 100% dar Executivul a spus că poate crește salariile doar cu cincizeci de procente. Sindicatele au cerut publicarea noului act normativ pentru a fi consultat de profesori.

Marius Nistor, din partea Federației Sindicatelor din Educație: Au fost niște cerințe minimale, una dintre ele încă nu a fost îndeplinită, am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creșteri salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024; aici răspunsul guvernului a fost că se acordă prima tranșă în 2024, la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025, așa că este logic să primească colegii noștri proiectul actului normativ și, în funcție de conținutul acestuia, ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm.

Reporter: În ceea ce privește primele de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic, care vor fi acordate timp de cinci ani, în octombrie, acestea vor fi prevăzute într-o altă ordonanță de urgență care va fi elaborată de Ministerul Proiectelor Europene, pentru că banii vor fi dați din fonduri europene./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 iunie