Contraofensiva ucraineană se află în primele sale etape

Luptele continuă în sudul şi estul Ucrainei, pe fondul încercărilor Kievului de a elibera teritoriul invadat de forţele ruse. Analiştii militari dintr-un respectat grup american, Institutul pentru Studiul Războiului, au afirmat că Ucraina luptă pe cel puţin patru fronturi în regiunile Luhansk, Doneţk şi Zaporijjia.

Contraofensiva Ucrainei este în primele sale etape. Numeroşi analişti consideră că armata sa testează apărarea rusă construită în decurs de câteva luni. Institutul pentru Studiul Războiului a transmis că, în timp ce pare că forţele ucrainene ar fi avut câteva victorii localizate, acestea depun eforturi să spargă poziţiile ruseşti.

Ambele părţi au declarat în mod repetat că au provocat pierderi masive inamicului. Aceste afirmaţii sunt greu sau imposibil de verificat. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a susţinut că Rusia a folosit inundaţia cauzată de distrugerea barajului Kahovka pentru a îşi deplasa unele dintre cele mai bune unităţi de luptă din zonele ocupate ale regiunii Herson către primele linii active./aionita/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 11 iunie