Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Aproape 150.000 de tone de grâu se aflau la începutul lunii februarie în stocurile fermierilor din judeţul Olt, sudul României, care au solicitat compensaţii ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina, a declarat directorul Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Gabriela Andronie. Verificările au fost efectuate de către în luna mai la 619 fermieri care au solicitat ajutor financiar.

Fermierii români urmează să beneficieze de compensaţii în valoare totală de 50 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina, a anunţat, la începutul lunii mai, premierul Nicolae Ciucă. Beneficiarii sprijinului financiar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie înregistraţi în evidenţele APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înfiinţate în anul agricol 2021-2022, precum şi suprafeţele de teren aferente culturii de grâu, determinate în urma tuturor controalelor administrative şi pe teren; să fi depozitat producţia proprie de grâu a anului 2022 în spaţii de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spaţii de depozitare ale terţilor, la data de 1 februarie 2023.

Această schemă de susţinere financiară are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar acordat pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii proprii sau depozitarea în custodie la terţi a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la data de 1 februarie 2023.

2) Oamenii de afaceri din Botoşani (nordul României) sunt invitaţi de Camera de Comerţ şi Industrie să participe la Forumul de afaceri trilateral Ucraina-România-Republica Moldova, organizat în perioada 6- 7 iulie 2023, la Cernăuţi. Forumul de Afaceri are ca scop întărirea relaţiilor economice între companiile celor trei state. În cadrul forumului sunt programate prezentări ale companiilor participante şi vizitarea unor întreprinderi din Regiunea Cernăuţi.

Organizatorii evenimentului sunt Camera de Comerţ şi Industrie Cernăuţi, împreună cu Administraţia Militară Regională Cernăuţi, Consiliul Regional Cernăuţi şi Primăria oraşului Cernăuţi.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.