NATO desfăşoară cel mai mare exerciţiu al forţelor aeriene din istoria sa

NATO desfăşoară, începând de astăzi, cel mai mare exerciţiu al forţelor aeriene din istoria sa, la care urmează să participe până la 250 de aparate de zbor din 25 de state membre şi partenere ale Alianţei, inclusiv Suedia şi Japonia. Exerciţiul, denumit Air Defender 23, va fi coordonat de Germania, care a pus la dispoziţie şase baze aeriene.

Comandantul Forţelor aeriene germane, Ingo Gerhartz, a declarat că exerciţiul este strict defensiv. Cel mai mare contingent este cel al Statelor Unite, care participă inclusiv cu avioane de generaţia a cincea F35, considerate a fi cele mai performante din arsenalul NATO. România este implicată în Air Defender 23 cu un avion de transport Spartan şi un detaşament al Forţelor Aeriene.

Reporter: Exercițiul Air Defender 23 implică nu mai puțin de 250 de avioane militare de transport, dar și de luptă. Pentru manevre, trei zone mari deasupra Germaniei sunt rezervate exclusiv avioanelor militare timp de câteva ore în zilele lucrătoare.

Zona de sud, care cuprinde Bavaria și Baden-Württemberg, va fi închisă între orele 13:00 și 17:00.

În nord, coridorul se întinde din Saxonia Inferioară și Schleswig-Holstein, până deasupra Mării Nordului. Aici militarii vor desfășura exerciții între orele 16:00 și 20:00.

Cel de-al treilea spațiu aerian se află în estul Germaniei, deasupra landului Mecklenburg – Pomerania de Vest și a Mării Baltice. Această regiune va fi închisă pentru avioanele comerciale între orele 10:00 și 14:00.

În timpul orelor de interdicții, din motive de siguranță, companiile aeriene sunt sfătuite să evite zonele afectate de exercițiu. Potrivit sindicatului controlorilor de trafic, câteva sute de zboruri ar putea fi deviate zilnic. Ministrul federal al apărării, Boris Pistorius, promite că impactul manevrelor asupra aviaţiei civile va fi cât mai redus posibil, dar nu exclude perturbări./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 iunie