Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru. 

 

1) De la începerea conflictului din Ucraina, 4.418 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. De asemenea, din data de 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise peste 135.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. În acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări variată în jurul valorii de 40%.

Pe de altă parte, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict) au intrat în România peste 4,5 milioane de cetăţeni ucraineni.

2) Salvatorii din Republica Moldova au trimis pe cale terestră un lot de ajutoare umanitare destinat Ucrainei, informează MOLDPRES. Ajutoarele includ stații de pompare a apei, bărci gonflabile, produse alimentare, precum și echipamente necesare pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, lotul de asistență internațională umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei moldoveneşti (peste 219.000 de euro) este acordat pentru gestionarea consecințelor ecologice și umanitare, provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka. Decizia a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale din Republiva Moldova.

Bunurile sunt oferite din rezervele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Agenției Rezerve Materiale.

Conform datelor oficiale oferite de autoritățile ucrainene, în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, au fost inundate peste 2600 de case, iar circa 1700 de persoane au fost evacuate din regiunea afectată.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional