Vladimir Putin a declarat că Rusia se gândește să se retragă din acordul cu cereale

Rusia analizează posibilitatea încetării participării sale la acordul cu cereale, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la o întâlnire cu corespondenţii militari.

Liderul rus a atras atenția asupra faptului că cea mai mare parte a cerealelor ucrainene, contrar acordurilor, se îndreaptă către țările UE destul de prospere, iar Ucraina primește câștiguri valutare din vânzarea sa. Mai mult, exportul de alimente rămâne pentru aceasta aproape principala sursă de venit valutar. „Înțelegem acest lucru. Am fost conştient de acord cu acest lucru (acordul de cereale – nota TASS) pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare – prietenii noștri și pentru a obține ridicarea sancțiunilor asupra sectorului nostru agricol. Am fost înșelați încă o dată” – a spus preşedintele rus.

Mai mult, a continuat el, aproape nimic din cerealele ucrainene nu ajunge în țările africane. „Prin urmare, acum ne gândim să ne retragem din acest așa-zis acord cu cereale” – a spus Putin. „În plus, coridoarele pe care se deplasează navele sunt folosite în mod constant de inamic pentru a lansa drone navale” – a continuat Putin.

Totodată, el a asigurat că, în cazul unei retrageri din acord, Rusia este pregătită să sprijine țările care au nevoie și să înlocuiască gratuit proviziile care merg acolo din Ucraina. „Volumul de cereale pe care l-au primit cele mai sărace țări, iar acesta, repet, este puțin peste trei procente, vom fi gata să livrăm gratuit țărilor cele mai sărace” – a spus liderul rus./ssirbu/lalexandrescu

https://tass.ru/ekonomika/17999125

www.tass.ru – 13 iunie