Ministrul Ligia Deca a declarat că recuperarea orelor de curs pierdute din cauza grevei se va face pentru zilele de protest din iunie

Emisiunea: ”Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboș – Ministrul desemnat al educației, Ligia Deca, a declarat că recuperarea orelor de curs pierdute din cauza grevei generale nu se va face pentru zilele de protest din mai, ci doar pentru luna iunie. În funcție de numărul de elevi, dar și de numărul cadrelor didactice care au fost în grevă, fiecare unitate de învățământ decide cum se fac aceste recuperări, a precizat Ligia Deca.
Ligia Deca: Recuperarea nu se face pentru zilele afectate de protest în luna mai. Pentru acele zile deja au fost plătite salariile. Ceea ce am lăsat la latitudinea unităților de învățământ, în funcție de infrastructură, situație, câți profesori au fost în situația de protest, în funcție de efectivul de elevi pe care îl au, este posibilitatea unor recuperări pe parcursul acestor zile de școală. Ele variază. Pentru unele școli, ultima zi de școală este 16 iunie. Pentru alte școli, de exemplu toate liceele tehnologice, vorbim despre 23 iunie. În acest interval, unitățile de învățământ organizează un program de recuperare, cu aprobarea consiliului de administrație. Am mare încredere că vom vedea responsabilitate din partea conducerii școlilor, în așa fel încât, pe de o parte, să se poată recupera, pe de altă parte, să păstrăm un nivel decent al duratei procesului educațional.
Realizator: USR a susținut, în timpul audierii Ligiei Deca în comisiile de specialitate, că aceasta ar fi trebuit să demisioneze din funcție pentru modul defectuos în care a gestionat conflictul de muncă din învățământ. Senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că sub nicio formă Ligia Deca nu trebuia propusă din nou la Ministerul Educației.
Ștefan Pălărie: Suntem stupefiați să vedem cum acest guvern nou nu a înțeles nimic din problema profesorilor. Doamna Ligia Deca figurează la educație și domnul Budăi figurează în continuare la muncă, deși sunt principalii autori ai celor mai mari greve din învățământ din ultimii 20 de ani. Doamna Ligia Deca a fost un ministru slab, care mai degrabă s-a luptat pentru politicieni și pentru neputința lor decât pentru profesori. Nu mai are nicio credibilitate. Deci ideea de a fi partenerul profesorilor în implementarea reformelor cu noile legi ale educației este absolut nefuncțională./asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 iunie)