Plenul reunit al parlamentului a aprobat programul de guvernare și noul cabinet condus de Marcel Ciolacu

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboș – Plenul reunit al parlamentului a aprobat joi programul de guvernare și noul cabinet condus de Marcel Ciolacu, cu 290 de voturi pentru și 95 împotrivă. După votul de învestitură, noul premier le-a mulțumit celor care l-au susținut.
Marcel Ciolacu: O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor, atât ale dumneavoastră, cât și ale românilor, în următoarea perioadă de un an și șase luni. Sper să îndeplinim împreună cât mai multe reforme și din promisiunile sociale pe care le-am făcut astăzi de la această tribună. Nu pot realiza acest lucru fără susținerea dumneavoastră.
Realizator: Redactorul RRA Alina Stănuță a urmărit dezbaterile din plen și vine cu detalii.
Reporter: Voturile în favoarea noului executiv au venit din partea PSD, PNL și a minorităților naționale. Liderul PNL, fostul premier Nicolae Ciucă, arăta că votul pentru noul guvern este atât despre asigurarea stabilității politice, cât și despre dezvoltarea României pentru binele fiecăruia. Și deputatul PSD Sorin Grindeanu, propus din nou la conducerea Ministerului Transporturilor, a declarat că se poate construi și dezvolta economia românească, dacă există o viziune integrată și obiective clare, precum cele ale PSD, prezentate în programul de guvernare. Minoritățile naționale au susținut, de asemenea, noul executiv. Liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, declara că are mare încredere în formula de guvernare PSD-PNL, care s-a dovedit fiabilă până acum. Din opoziție, USR și AUR au votat împotrivă. USR a criticat programul de guvernare al PSD-PNL, despre care spunea că este nerealist. Și AUR se declară nemulțumit de componența noului executiv și cere soluții concrete pentru eliminarea suprataxării muncii sau aderarea la Spațiul Schengen. Foști parteneri de guvernare, cei de la UDMR au trecut acum în opoziție. Ei au fost prezenți în sală, dar nu au votat. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a condamnat de la tribună excluderea formațiunii sale politice din executiv. Așadar, în urma votului exprimat pentru noul executiv, au votat 290 de senatori și deputați pentru, iar 95 s-au pronunțat împotrivă.
Realizator: Membrii noului guvern vor depune joi jurământul, la Palatul Cotroceni./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 iunie)