US NEWS & WORLD REPORT: Un partid-tampon părăsește coaliție guvernamentală a României din cauza unor disensiuni legate de portofolii

Miercuri s-a anunțat că un partid al minorității maghiare a părăsit coaliția guvernamentală a României din cauza unor disensiuni pe tema portofoliilor, agravând astfel și mai mult peisajul politic al țării, și așa instabil.

UDMR se dorea un liant între cele două principale partide ale coaliției, social-democrații de centru-stânga și liberalii de centru-dreapta.

Pe vremuri adversare, cele două partide de centru dețin majoritatea și fără UDMR, dar, deseori, ele au avut disensiuni de ordin politic începând de pe la sfârșitul anului 2021, când guvernarea a fost preluată de cele trei partide.

În momentul formării coaliției, partidele au convenit să asigure guvernarea prin rotație, liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, fiind primul care a preluat funcția (de premier, n. red.). În prezent, el este înlocuit de liderul social-democrat, Marcel Ciolacu.

În guvernul lui Ciucă, UDMR-ul deținea trei dintre cele 22 de portofolii ministeriale, dar, în guvernul Ciolacu, partidul nu mai deține niciunul într-un cabinet care ar urma să aibă 20 de portofolii și pe care parlamentarii ar urma să îl aprobe joi.

Potrivit declarațiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, asta ar însemna că partidul său nu va mai face parte din coaliție. ”Eram dispuși să ajungem la un compromis, dar se pare că condițiile de a guverna împreună nu sunt întrunite”, a spus el.

Până la anul, guvernul ar trebui neapărat să-și reducă deficitul bugetar sub limita UE de 3% din PIB, dar nu se poate pune de acord asupra modalității celei mai eficiente de a atinge un asemenea deziderat.

Liberalii doresc ca România să beneficieze de un sistem unic de impozitare, sistem pe care însă social-democrații doresc să-l înlocuiască printr-unul în etape.

În noul cabinet al lui Ciolacu, liberalul Marcel Boloș,  fost ministru gestionar al fondurilor UE, ar urma să-l înlocuiască pe social-democratul Adrian Câciu în funcția de ministru de finanțe. În anul 2024, România organizează alegeri generale, locale și euro-parlamentare.

(Articol de Luiza Ilie, redactat de John Stonestreet)

https://www.usnews.com/news/world/articles/2023-06-14/buffer-party-quits-romanias-government-coalition-in-row-over-cabinet-posts

Traducerea: Alexandru Danga