Chat GPT și Inteligența Artificială sunt punctele centrale de interes la Congresul European al Presei Scrise care se desfășoară astăzi în capitala Austriei, Viena. Peste 500 de jurnaliști din Europa discută despre cele mai importante provocări digitale cu care se confruntă mass media.


Cum va schimba IA jurnalismul, media și societatea? – este întrebarea la care experți media europeni încearcă să ofere un răspuns.
Echipe multidisciplinare, formate din jurnaliști, programatori și dezvoltatori de produse care utilizează învățarea automată pentru cercetare și investigare, generarea automată a unor rapoarte referitoare la conținutul editorial, dezvoltarea și oferirea zilnică a unei publicații digitale complet individualizate în funcție de preferințele fiecărui abonat sunt doar câteva din tendințele prezentate în cadrul Congresului și care vor schimba mass media în anii următori.
Soluțiile de Inteligență Artificială trebuie mai întâi testate și verificate, pentru a fi siguri că sunt un instrument care să ajute la dezvoltarea unor formate și produse noi, atractive pentru public.


Jurnaliștii trebuie să înțeleagă avantajele și slăbiciunile Inteligenței Artificiale și să dezvolte strategii de utilizare a acesteia pe baza unui set de valori și principii.
IA nu este jurnalism și nu poate înlocui jurnaliștii
IA poate genera dezinformare, de aceea verificarea informațiilor rămâne în sarcina jurnaliștilor

Articol de Maria Țoghină
Radio Romania