Miniştrii apărării din ţări membre ale UE participă la Conferinţa despre apărare aeriană comună de la Paris

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Miniştrii apărării din ţări membre ale Uniunii Europene participă, astăzi, la Paris, la Conferinţa despre apărare aeriană comună, organizată la inițiativa președintelui Emmanuel Macron. Reuniunea îşi propune să relanseze problematica strategică privind apărarea antiaeriană şi rachetele cu rază lungă de acţiune.
Reporter: Daniela Coman – În prezent, nicio țară din Uniunea Europeană nu deține arme capabile să tragă de pe teritoriul său o rachetă care să atingă o țintă la mai mult de 1.000 km distanță, în timp ce rușii pot lovi toate capitalele europene în doar câteva minute. Președintele Emmanuel Macron le cere partenerilor din Uniune să creeze condițiile pentru a se apăra singuri și să nu lase viitorul granițelor la bunul plac al rușilor sau americanilor, după cum declara acum câteva luni, când a propus conferința de astăzi de la Paris:
Emmanuel Macron: Europa nu este la adăpost de lovituri de rachete sau de drone, și trebuie să înțelegem că aceasta este realitatea. Tehnologia a pus la dispoziție adversarilor noștri, care nu sunt numai alte state, mijloace de a lovi de la distanță. Apărarea aeriană a continentului nostru este o chestiune strategică. Nu ne putem rezuma la promovarea unei industrii de apărare naționale în detrimentul suveranității europene.
Reporter: Remarca președintelui Macron vizează direct Germania. Hotărât să-și întărească apărarea aeriană, cancelarul Olaf Scholz a lansat anul trecut, în cadrul NATO, inițiativa European Sky Shield, scutul american european, la care au aderat 14 dintre aliați, între care și România, nu însă și Franța. Potrivit unor surse de la Ministerul francez al Armatei, reuniunea de astăzi după-amiază este pur consultativă, fără să fie așteptată vreo decizie. Important este ca această dezbatere să fie lansată și ca fiecare țară din Uniune să-și afirme punctul de vedere, au precizat autoritățile franceze. Și-au anunțat prezența în jur de 20 de miniștri europeni ai apărării, iar din partea NATO va participa secretarul general adjunct, Mircea Geoană./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iunie)