Peste 161.000 de absolvenți de clasa a VIII-a încep Evaluarea Națională

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Peste 161.050 de absolvenți de clasa a VIII-a încep luni Evaluarea Națională. Numărul este cu aproximativ 15.500 mai mic decât cel al elevilor care au început în toamnă ultimul an de școală generală. Testarea, singura care contează pentru admiterea la liceu, începe cu proba scrisă la limba și literatura română. Miercuri, elevii vor arăta ce au învățat la matematică, iar joi vor fi evaluați la limba maternă doar cei care aparțin minorităților naționale. Reporterul RRA Felicia Mocanu are detalii.
Reporter: Accesul candidaților în unitățile de învățământ este permis în intervalul orar 8:00-8:30. Aceștia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. Probele vor începe la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne, iar, acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de două ore, calculate după completarea casetei de identificare. Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare, precum manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen telefoanele mobile și instrumentele electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 28 și 29 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie. Media de admitere pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu este media generală la Evaluarea Națională, calculată drept medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.
Realizator: Calendarul admiterii la liceu începe în zilele de 6 și 7 iulie și continuă în intervalul 10-17, prin completarea opțiunilor în fișele de înscriere. Elevii vor afla la ce liceu au intrat în data de 19 iulie./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (19 iunie)