Proiecte pe agenda ședinței executivului

Realizator: Cristian Bâcâin – Prima formă a proiectului de ordonanță de urgență prin care guvernul intenţionează să reducă adaosurile comerciale la anumite produse alimentare de bază ar urma să fie discutată la şedinţa de săptămâna aceasta de la Palatul Victoria. Înainte este programată şi o întâlnire, tot la guvern, cu reprezentanţii industriei alimentare şi ai marilor lanţuri de magazine. Şi tot la prima şedinţă de guvern se vor acorda ajutoare financiare localităţilor afectate de inundaţii.
Reporter: Andrei Şerban – Primele acte normative pe care premierul Marcel Ciolacu și-a propus să le adopte guvernul său ar trebui să aibă un impact direct asupra buzunarului cetățeanului. Este vorba de reducerea prețurilor la alimentele de bază, sprijnirea procesării de alimente, schema de susținere a industriei materialelor de construcții și introducerea energiei verzi în fermele agricole. Un alt obiectiv ambițios pe care premierul și l-a propus este scăderea inflației:
Marcel Ciolacu: Primul și cel mai concret rezultat al unei guvernări bune este ca inflația să scadă; oamenii să simtă asta în prețurile unor produse de bază. Alături de acest demers, avem alte măsuri țintite pentru a susține agricultura, construcțiile și energia. Din punctul meu de vedere, sunt domeniile care fac diferența pentru oameni.
Reporter: Şi tot în ședința din această săptămână, guvernul va acorda sume de bani drept despăgubiri familiilor ale căror locuințe au fost afectate de calamități, în primul rând locuitorilor din comuna Grecești, județul Dolj, afectați de inundații. De asemenea, săptămâna aceasta vor începe întâlnirile între sindicatele din educație și miniștrii educației, Ligia Deca, muncii, Marius Budăi, și finanțelor, Marcel Boloș, pentru a stabili elementele de bază ale salarizării în educație din viitoarea lege a salarizării. Se va păstra principiul potrivit căruia toate salariile din educație se vor calcula în funcție de salariul unui profesor debutant, adică salariul mediu pe economie./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iunie)