Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care permite guvernului să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Realizator: Mihaela Mihai – Proiectul care permite guvernului să emită ordonanțe în perioada vacanței parlamentare a fost adoptat astăzi de Camera Deputaților. Din opoziție, USR și AUR au susținut că, prin această măsură, sunt limitate prerogativele constituționale ale parlamentului.
George Axinia, deputat AUR: Vă dau un exemplu. Am aprobat în parlament bugetul de stat, iar la rectificarea bugetului, când avem o gaură bugetară imensă, noi plecăm în vacanță. Lăsăm guvernul să modifice, după bunul plac, o lege atât de importantă, aprobată de parlament. De altfel, tot ce s-a întâmplat în ultimii ani ne dovedește că asistăm la o falsificare a democrației, guvernul uzurpând atribuțiile constituționale ale parlamentului, substituindu-se acestuia.
Realizator: De cealaltă parte, deputatul Ovidiu Ganț, din partea Grupului Minorităților Naționale, a precizat că proiectul de lege respectă toate prevederile legale:
Ovidiu Ganţ: Scrie expressis verbis în Constituție despre dreptul guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare. În consecință, suntem și în litera și în spiritul Constituției. Mai mult, e o lege banală, care se adoptă la finalul fiecărei sesiuni parlamentare. Există anumite restricții, într-adevăr, guvernul nu poate da ordonanțe în anumite domenii, dar asta nu înseamnă că legea în sine este neconstituțională.
Realizator: Camera Deputaților este vor decizional în acest caz./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 iunie)