Comisia Europeană anunţă că depozitele de gaze pentru iarnă sunt umplute la o capacitate record pentru aceasta lună

Comisia Europeană anunţă că depozitele de gaze pentru iarnă sunt umplute la o capacitate record pentru aceasta lună a anului, cu o medie de peste 70%.

În România, depozitele sunt umplute în proporţie de 64%, însă conducerea Depogaz spune că va depăşi obligaţiile europene. Bogdan Isopescu are detalii.

Reporter: Bogdan Isopescu – Uniunea Europeană și-a asumat o înmagazinare de 90% din capacitatea de depozitare, pentru a nu avea probleme cu alimentarea pe timp de iarnă. Pe de altă parte, statele europene au reușit să reducă consumul cu peste 50 de miliarde de metri cubi iarna trecută, o altă măsură pentru a deveni independentă de gazul rusesc.

Comisarul european Kadri Simson se aşteaptă ca Europa să economisească încă 60 de miliarde de metri cubi în iarna viitoare. Ea atrage atenția însă asupra volatilității pieței.

Kadri Simson: Am văzut că piața a arătat o ușoară volatilitate recent și de aceea trebuie să fim foarte prevăzători cu gazul, mai ales că cererea și oferta globale sunt extrem de apropiate.

Reporter: Depozitele din România sunt la o capacitate de umplere mai mică decât media europeană, de 72%, în speță 64%, însă conducerea Depogaz spune că România va depăși obligația europeană și va avea depozitele pline. În paralel, Depogaz continuă investițiile pentru mărirea capacității de depozitare, injecție și extragere, pentru a răspunde cât mai bine cererii pe vârf de consum.

Vasile Cârstea, director Depogaz: La Bilciureşti, o creștere a capacității de extracție de la 14-15 milioane la 20 de milioane normal metri cubi pe zi. Crește și capacitatea totală de înmagazinare de la 1,310 miliarde la 1,410 miliarde și, de asemenea, proiectul de la Ghercești pentru mărirea capacității de la 200 la 600 de milioane /…/ metri cubi.

Reporter: Investițiile au termen de finalizare anul 2026, însă segmente din ele vor fi funcționale din această iarnă./amirea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 iunie