Lukașenko a declarat că Europa și-a pierdut suveranitatea

SUA deja de multă vreme a lăsat Europa fără suveranitate, a declarat președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, la întâlnirea de astăzi cu miniștri de externe ai statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB).

„Americanii au dezbinat Europa, iar acum o țin din scurt. Iar ei, europenii, vă reproșează dumneavoastră, mie inclusiv, că noi ne pierdem aici suveranitatea și așa mai departe. Dumnezeu fie cu voi! Voi de mult ați pierdut-o deja. Cum poate fi privit faptul că ei au renunțat la purtătorii de energie ieftini din Rusia și cumpără de trei ori mai scump? Ce este asta?”, a declarat Aleksandr Lukașenko, citat de agenția Sputnik Belarus. „Care suveranitate? Pe plan global se desfășoară o încăierare dură, o bătălie… Nu se știe care va fi sfârșitul”, a adăugat liderul belarus.

Lukașenko a subliniat necesitatea consolidării colaborării în structurile de integrare în spațiul post-sovietic, inclusiv în ODKB. „Trebuie să fim împreună, mai ales în această perioadă dificilă. Și problema nu constă în aceea că principalul pilon ar organizației noastre este Rusia… Rusia este o parte, este un element a tot ceea ce se întâmplă în lume”, a remarcat președitele Republicii Belarus.

După cum a afirmat Lukașenko, există probleme de importanță globală și în regiunea Africii, și între China și Taiwan, și între SUA și Europa. „În această confruntare de amploare trebuie să păstrăm tot ceea ce este al nostru, măcar să păstrăm”, a subliniat Lukașenko. El a reamintit faptul că ODKB nu este un bloc agresiv și nici un bloc politico-militar ofensiv, ci o organizație cu un caracter exclusiv de apărare, cu o agendă constructivă și unificatoare. /snicolau/denisse

www.ria.ru – 20 iunie