Autorităţile de la Chişinău au reacţionat după ce şeful administraţiei ruse de ocupaţie din regiunea ucraineană Herson a ameninţat că armata rusă va lovi podul de la Giurgiuleşti

Autorităţile de la Chişinău au reacţionat astăzi după ce şeful administraţiei ruse de ocupaţie din regiunea ucraineană Herson a ameninţat că armata rusă va lovi podul de la Giurgiuleşti, de peste Prut, care leagă Republica Moldova de România.

Ameninţările au fost formulate după ce astăzi podul de la Ciongar, care face legătură între Herson şi Crimeea şi care este folosit pentru aprovizionarea trupelor ruse staţionate în peninsula ocupată încă din 2014, a fost lovit astăzi şi deteriorat, într-un atac atribuit Ucrainei. Ina Guţu de la Radio Chisinău transmite:

Reporter: Guvernatorul regiunii Herson, numit de ruşi, Vladimir Saldo, a sugerat că armata rusă ar putea lovi podul de la Giurgiulești, care leagă Republica Moldova de România, ca răspuns la atacul ucrainenilor asupra Podului Kongar, cunoscut drept Poarta Crimeei, unul dintre puținele poduri care conectează peninsula cu continentul.

Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție în care a condamnat cu fermitate aceste declarații și a anunțat convocarea în regim de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinăul, Oleg Vasnețov, pentru a-i solicita explicații corespunzătoare.

Forțele Kievului sunt angrenate acum într-o ofensivă al cărei scop este, potrivit analiștilor, să atingă Marea Azov și să rupă legătura terestră dintre Rusia și Crimeea. Peninsula este legată de Rusia continentală și printr-un pod construit peste strâmtoarea Kerci, după invazia din 2014. Podul Kerci a fost avariat în urma unei explozii în toamna anului trecut. Atacul asupra podului a fost atribuit Ucrainei.

Realizator: Şi Ministerul de Externe de la Bucureşti a condamnat declaraţiile aşa-zisului reprezentant al Moscovei în Herson, regiune ucraineană ocupată ilegal de Rusia, considerând că astfel de declaraţii la adresa Republicii Moldova şi care vizează şi o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 iunie