Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Ministerul român al Transporturilor a emis autorizația de construire pentru execuția noului pod peste Tisa între România și Ucraina, la Teplița lângă vama Sighetu Marmației (judeţul Maramureș, nordul României).

Contractul pentru noul pod peste Tisa care include și noua vamă de la Teplița este derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și a fost atribuit anul trecut constructorului român Tehnodomus. Durata de execuție este de 20 de luni, iar valoarea lucrărilor de 130 milioane lei (circa 26 de milioane de euro).

Amplasamentul lucrărilor se află în județul Maramureș, la Sighetu Marmației și Bocicoiu Mare. Amplasamentul podului este situat pe teritoriul României la granița cu Ucraina. Podul se află situat între localitățile Sighetu Marmației (România) și Biserica Albă (Ucraina) și are o lungime totală de 268,60 mri (din care 150,45 metri pe teritoriul României). Autorizația emisă are ca obiect doar lucrări pe teritoriul României.

În prezent, pe la vama Sighetu Marmaţiei – Solotvino, pe podul din lemn refăcut în 2007 nu pot trece şi camioane, traficul de marfă ocolind zeci de kilometri pe la Halmeu (judeţul Satu Mare) sau Siret (judeţul Suceava).

În zona de nord, România are o frontieră terestră cu Ucraina de 273 de kilometri lungimi, însă doar 3 puncte rutiere de trecere a frontierei (vămi): Halmeu, Sighetu Marmației și Siret-Porubne, cea din urmă fiind și cea mai aglomerată de la invadarea Ucrainei. Din cele 3 vămi rutiere România – Ucraina, doar două, Halmeu și Siret, sunt operaționale și pentru transportatori, la vama Sighetu Marmației – Solotvino fiind un pod vechi peste Tisa care nu rezistă unui tonaj mare. La Vama Siret pe DN 2 în județul Suceava, șoferii de camioane așteaptă foarte mult pentru ieșirea din țară.

Noul punct de trecere a frontierei cu Ucraina de la Tepliţa – Sighetu Marmaţiei va avea o lungime de 540 de metri, parcare pentru autoturisme (13 locuri) respectiv 10 pentru TIR-uri şi cântare pentru camioane. Pentru fiecare sens vor fi prevăzute cinci benzi: un culoar pentru autocare, două benzi pentru autoturisme şi alte două pentru camioane.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.