Guvernul vrea să convingă marile magazine să ieftinească din proprie inițiativă alimentele de bază, fără să adopte un act normativ

„Radiojurnal” – Rrealizator: Cristian Bâcâin – Guvernul vrea să convingă marile magazine să ieftinească din proprie inițiativă alimentele de bază, fără să adopte un act normativ în acest sens. Această ultimă variantă nu este însă exclusă, a declarat premierul Marcel Ciolacu. El a mai spus că ideea de la care se pleacă în discuțiile cu reprezentanții lanțurilor de supermarketuri este ca producătorii români să nu fie afectați.
Reporter: Petruța Obrejan – Premierul Marcel Ciolacu spunea că nu a fost stabilită deocamdată soluția care va fi aplicată pentru reducerea prețurilor la produsele alimentare de bază, indispensabile populației, adică la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete, precizând că există discuții pe această temă cu retailerii. El a explicat că își dorește realizarea unui acord, însă, dacă nu se va ajunge la o înțelegere cu aceștia, atunci vor fi folosite instrumentele guvernului, dar, indiferent de soluția aleasă, producătorii români nu vor fi afectați.
Marcel Ciolacu: Eu îmi doresc un acord pe care să îl facem până la sfârșitul anului, la fel cum s-a făcut și în Franța. Mi-aș dori mai puțin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiți sigur că vom veni și cu act normativ.
Reporter: Întrebat dacă vor putea fi retrase anumite excepții fiscale în domeniul agriculturii, IT-ului sau construcțiilor, șeful executivul a explicat că în viitor trebuie să se revină la un climat concurențial egal și în România, urmând să se încheie perioada excepțiilor peste excepții, însă deocamdată nu s-a luat nicio decizie./rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 iunie)