Harry Potter împlinește 26 de ani

Context

La 26 iunie 1997, un necunoscut ce purta numele JK Rowling publica primul roman din saga Harry Potter, intitulat ”Harry Potter și piatra filosofală”. Cartea devine un succes și acum are nimic mai puțin de 26 de ani.

Povestea

În 1990, Joanne Rowling, așa cum era cunoscută pe atunci autoarea britanică, călătorea cu trenul între Manchester și Londra. A ațipit, iar în vis i-a apărut un băiețel vrăjitor cu ochelari rotunzi, iar în câțiva ani povestea lui și a prietenilor săi de la Hogwarts a ajuns pe hârtie. În 1999, autoarea explica într-un interviu acordat publicației The Guardian: „Harry TREBUIA să fie orfan, așa că este liber, fără teama de a-și dezamăgi părinții. Hogwarts trebuia să fie într-un cămin, jumătate din întâmplările importante au loc noaptea – și aici vine siguranța – având propiul meu copil am înțeles că copiii, mai presus de orice au nevoie de siguranța, iar Hogwarts îi oferă siguranță lui Harry.”

Chiar moartea tragică a mamei ei, pe 30 decembrie 1990, a inspirat-o pe Rowling să-l creeze pe Harry ca un copil cu dorul de părinții lui morții, suferința lui devenind din ce în ce mai adâncă și mai reală. În cele din urmă, ea a stabilit că Harry este născut pe 31 iulie, la fel ca ea. Cu toate acestea ea a mărturisit că Harry nu se bazează pe nici un caracter real-viu, „el reprezintă doar o parte din mine”.

Primul volum, Harry Potter și piatra filosofală” a fost scris în mare parte în cafenelele din Edinburgh și a fost publicat în Marea Britanie după mai multe respingeri, pe 26 iunie 1997, la Editura Bloomsbury.

Cartea a devenit bestseller și a început să fie tradusă în mai multe limbi. Următoarele 6 volume din serie cunosc succes uriaș. Îndrăgite de fanii din întreaga lume, au doborât recorduri, s-au vândut în peste 500 de milioane de exemplare, au fost traduse în peste 80 de limbi și ecranizate în opt filme de mare succes. De asemenea, J.K. Rowling a scris trei cărți inspirate de lumea Harry Potter, publicate în scopuri caritabile: Quidditch, ”Animale fantastice și unde le poți găsi” (pentru asociațiile Comic Relief și Lumos) și ”Poveștile bardului Beedle” (pentru Lumos), precum și un scenariu inspirat de ”Animale fantastice și unde le poți găsi”, marcând începutul unei serii de cinci filme care urmează să fie scrise tot de ea. În 2016 a colaborat cu scriitorul Jack Thorne și cu regizorul John Tiffany la punerea în scenă a piesei ”Harry Potter și copilul blestemat”, jucată la Londra, la The Palace Theatre din West End, și, din aprilie 2018, și pe Broadway, în New York.

Cozile imense de la fiecare lansare, așteptarea plină de emoții, copiii citind pe treptele librăriilor imediat după ce au cumpărat cartea, toate au devenit parte din fenomenul Harry Potter.

În 1999, când a apărut cel de-al treilea volum, ”Harry Potter și prizonierul din Azkaban”, ora evenimentului de lansare a fost 15:45, pentru ca cei mici să nu chiulească de la școală.

În iunie 2002, când s-a lansat în Marea Britanie și SUA volumul ”Harry Potter și Ordinul Phoenix”, s-au vândut peste 5 milioane de exemplare în ziua lansării. Iar în 2007, când a apărut ultimul volum din serie, au fost vândute peste 11 milioane de exemplare în primele 24 de ore de la lansare. Cu acest record, ”Harry Potter și Talismanele Morții” a intrat în istorie ca fiind cea mai rapid vândută carte din lume. Cifrele au arătat că fiecare nou volum l-a depășit în vânzări pe cel din urmă.

Pe 22 noiembrie 2017, 997 copii de la Școala Primară West Byford din Australia s-au îmbrăcat în robe, au avut câte o baghetă, și-au desenat cicatricea și au purtat ochelari ca ai lui Harry, înregistrând un nou record mondial, notat în Guiness Book Of Records. Quidditch, jocul inventat de J.K. Rowling pentru micii vrăjitori de la Hogwarts, a fost declarat sport oficial în anul 2005. Prima echipă a fost înființată la Middlebury College, în Vermont.

Curiozități din lumea Harry Potter

Dacă Emma Watson (actrița care joacă rolul lui Hermione Granger) a fost aleasă după ce o echipă de casting a venit la școala ei din Oxfordshire, Rupert Grint (Ron Weasley) a trimis o înregistrare în care a povestit pe ritm de rap de ce își dorea rolul. A fost primul rol din viața lui.

Șapte bufnițe au jucat, pe rând, rolul lui Hedwig, bufnița lui Harry. Numele lor erau: Gizmo, Kasper, Oops, Swoops, Oh Oh, Elmo și Bandit. Pisica din ”Harry Potter și piatra filosofală” (doamna Norris) i-a dat echipei de filmare bătăi de cap. Nu-i plăcea să stea pe platou și la un moment dat a dispărut în mijlocul filmărilor. S-a întors după 48 de ore. ”În Harry Potter și Talismanele Morții” (partea a doua) apar cele mai multe creaturi magice: peste 80.

Cele mai multe vrăji sunt folosite în cel al cincilea film din serie: ”Harry Potter și Ordinul Phoenix”: 46.

JK Rowling și Harry Potter au aceeași zi de naștere, pe 31 iulie. Curiozitatea merge mai departe și este că Daniel Radcliffe, actorul care îl interpretează pe Harry în diferitele filme, își are și el ziua de naștere în aceeași zi. Numele de familie Potter a fost ales de scriitoarea britanică, inspirată fiind de vecinii ei cu același nume. Potters era o familie care locuia la patru case de casa copilăriei lui Rowling. Ca orice fenomen cultural, Harry Potter este un subiect de discuție inepuizabil.

(Autor: Alexandru Balaci)

 

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/topic/Harry-Potter

https://foxi.ro/articol/harry-potter-totul-despre-acest-univers-magic