Mecanismul de reducere a preţurilor la alimentele de bază se va afla şi în această săptămână pe agenda Executivului

Mecanismul de reducere a preţurilor la alimentele de bază, asupra căruia Guvernul şi marile lanţuri de magazine par să fi căzut de acord, se va afla şi în această săptămână pe agenda Executivului.

De asemenea, pe masa Cabinetului condus de Marcel Ciolacu, va ajunge şi documentul prin care toate companiile româneşti, care produc materiale de construcţii, vor beneficia de sprijin financiar.

Reporter: În acest moment, importul de materiale de construcții este de 8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 70% din ceea ce se folosește în țară. Executivul vrea să reducă acest procent prin susținerea financiară a companiilor românești. Premierul Marcel Ciolacu a spus că avantajul acestui act normativ este și acela că materialele de construcții vor fi furnizate la timp, pentru că acum cele din import întârzie câte trei sau șase luni.

Marcel Ciolacu: Susținem producția internă ca să fim siguri că pe șantierele de autostrăzi și la toate celelalte mari obiective, aflate în desfășurare, vom avea o materie primă constantă și la prețuri corecte. Este evident că trebuie să venim cu anumite soluții mai ales că aceste materiale de construcții sunt furnizate constructorilor după trei sau șase luni.

Reporter: Schema de ajutor de stat ar putea să fie anul acesta de 150.000.000 euro, bani pe care companiile de la noi din țară i-ar putea folosi pentru a mări producția și pentru a construi noi fabrici pentru materialele de construcții. De asemenea, tot săptămâna aceasta, Executivul va continua elaborare a actului normativ care va reduce prețul la alimentele de bază.Premierul Marcel Ciolacu a precizat că marii retaileri au trimis lista lor de produse, ceea ce va permite un acord sau un act normativ care o să scadă prețurile la: pâine, lactate, ouă, carne, făină, mălai, ulei, legume și fructe./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 26 iunie