Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) După traversarea Europei, proiectul cultural „Viaţa într-o valiză” se întoarce în punctul în care s-a născut ideea sa. În martie 2022 în Vama Isaccea, estul României, sosea un grup de refugiaţi ucraineni femei si copii, care au fost însoţiţi spre Paris, alături de dramele, temerile şi amintirile lor. Cei care au fost iniţiatorii proiectului cultural, actriţa Iulia Mihalcea şi regizorul Iulian Furtună, au dorit să reconstituie drumul în sens invers, ca metaforă a reîntoarcerii, iar expoziţia itinerante de artă contemporană, partea ricniaplă a proiectului, a pornit de la Paris, urmând Berlin, Viena, Budapesta, Bucureşti, Constanţa şi Tulcea (estul României), ca punct terminus.

Etapele de la Institutele Culturale Române de la Paris, Berlin, Viena, Reprezentanţa Consiliului Europei de la Budapesta, Centrul Cultural Issy les Moulineaux – Franţa, Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia (lângă Bucureşti), Sala Radio – Bucureşti, Muzeul de Artă Constanţa şi Muzeul de Artă Tulcea au constituit tuşele unui tablou al suferinţei contemporane. Am fost martori ai suferinţei poporului ucrainean, a ruperii legăturilor cu propria ţară, a disperării dată de plecarea în exil. Am dorit ca prin unicitatea şi dramatismul situaţiei care a generat proiectul să oferim o imagine prin mijloacele artei astfel încât să putem regăsi principiile fundamentale ale umanităţii, a declarat Iulia Mihalcea.

Vernisajul expoziţiei de pictură şi artă contemporană „Viaţa într-o valiză”, deschisă până pe 12 iulie la Muzeul de Artă din Tulcea, a inclus muzică corală tradiţională ucraineană interpretată de corul ‘Zadunaiska Sici’ al Uniunii Ucrainenilor din România filiala Tulcea, un recital de poezie al Iuliei Mihalcea şi proiecţia unor fragmente din filmul documentar realizat în decursul exodului refugiaţilor de regizorii Iulian Furtună şi Alexandru Vitzentzatos. Sunt expuse lucrările a peste 30 de artişti vizuali, inclusiv din Ucraina.

 

2) Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a convenit cu Centrul Mastercard pentru Creştere Incluzivă să extindă cooperarea în materie de gen şi incluziune economică, sprijin pentru întreprinderi mici şi transformare digitală. La o întâlnire la Bucureşti, reprezentanţi ai Mastercard, BERD, Jobs for Ukraine şi Salvaţi Copiii România au lansat discuţiile pentru un memorandum de înţelegere.

În România, Centrul şi BERD îşi vor uni forţele pentru a sprijini femeile refugiate şi copiii lor, care au fost strămutaţi din Ucraina. Programul va oferi sprijin pentru ocuparea forţei de muncă şi îngrijirea copiilor, sprijinul de angajare fiind realizat prin Jobs for Ukraine şi va fi oferit gratuit candidaţilor refugiaţi ucraineni şi potenţialilor angajatori din peste 40 de ţări. Sprijinul pentru îngrijirea copiilor va fi oferit prin Salvaţi Copiii România.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.