Comisia Europeană a emis o evaluare preliminară pozitivă a celei de-a doua cereri de plată solicitată de România în cadrul PNRR

Comisia Europeană a emis, astăzi, o evaluare preliminară pozitivă a celei de-a doua cereri de plată solicitată de România în cadrul PNRR şi a constatat îndeplinirea a 49 din cele 51 de jaloane şi ţinte asumate.

Reporter: Octavian Begu – Conform unui comunicat de la Bruxelles, din cele 51 de jaloane, două privind investiţiile în energie nu au fost atinse în mod satisfăcător, fiind activată procedura de suspendare a plăţilor legate de acestea.

Executivul european recunoaşte primele măsuri luate deja pentru a atinge jaloanele restante, dar subliniază că rămân încă multe de făcut. România urmează să prezinte observaţiile sale în termen de o lună şi are la dispoziţie 6 luni pentru a îndeplini în mod satisfăcător jaloanele restante. Dacă şi când acestea vor fi atinse, Comisia va ridica suspendarea plăţii şi va trimite o evaluare Comitetului economic şi financiar, urmând procedura cu privire la evaluarea preliminară pozitivă.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în context, că România a progresat bine în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Planului său de Redresare şi Rezilienţă, de exemplu prin realizarea de reforme privind siguranţa rutieră, energia din surse regenerabile şi serviciile de cloud din sectorul public.

Realizator: Premierul Marcel Ciolacu apreciază că această evaluare încurajează guvernul să continue spre atingerea obiectivelor propuse, iar reforma sistemului public de pensii este unul dintre ele. Fostul premier Nicolae Ciucă, liderul PNL, susţine, la rândul său, că banii europeni vor contribui esenţial la modernizarea României în toate domeniile cheie, în special infrastructură, sistemul sanitar şi cel educaţional./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 iunie