Jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova participanţi la sondaj sunt împotriva aderării la NATO

*Acest conținut a fost creat în Rusia şi necesită verificat din alte surse media independente

Jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova, a cărei constituție prevede neutralitatea, s-au declarat împotriva intrării țării în NATO, arată datele unui sondaj de opinie publică, care au fost prezentate, marți, de organizația nonguvernamentală „WatchDog.MD”, apropiată Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare.

La sondaj au participat 1.121 de respondenți, în perioada 10-19 iunie, iar eroarea maximă, potrivit autorilor, este de 3%. Locuitorii din Transnistria nu au participat la sondaj. „Dacă duminică viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, atunci 33,4% dintre respondenți ar susține apartenența la Alianță, iar 52,6% s-ar pronunţa categoric împotriva acestei integrări. Restul nu s-au hotărât asupra unui răspuns” – a declarat în timpul unui briefing de presă şeful organizaţiei, Valeriu Pașa.

Un sondaj, prezentat în luna mai de o altă companie moldovenească, Date Inteligente, a arătat că numărul oponenților aderării Republicii Moldova la NATO a crescut cu aproximativ 8 puncte procentuale în ultimele luni. Potrivit acestui studiu, 63,5% dintre respondenți sunt împotriva intrării republicii în blocul militar şi doar 26,1% o susțin. Alți 10,4% au întâmpinat dificultăţi în a răspunde. Studiul a fost realizat în perioada 27 aprilie – 8 mai, iar la acesta au participat 1.049 de persoane din 395 de localitaţi. Autorii estimează eroarea la 3%.

Menţionăm că, în ianuarie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat publicaţiei „Politico” nu a exclus ca în contextul crizei ucrainene, republica să renunțe la neutralitatea prevăzută de constituție și să adere la NATO. Totodată, ea a subliniat că această decizie ar trebui luată de cetățeni în mod democratic, prin referendum.

Amintim că, Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul unui Plan individual de parteneriat. La Chişinău funcţionează un Centru de informare al Alianței, iar în decembrie 2017 aici a fost deschis şi un birou pentru relațiile cu NATO. Autoritățile din Transnistria nerecunoscută, precum şi partidele de Autonomia Găgăuză și cele de opoziție au criticat aspru planurile autorităților de a se apropia de Alianță./ssirbu/cpodea

https://tass.ru/obschestvo/18128745

www.tass.ru – 27 iunie