Revista presei internaționale – 29 iunie

Presa internațională continuă să prezinte comentarii și analize legate de rebeliunea eșuată a militarilor Wagner de sâmbăta trecută.

Editorialul publicat de Washington Post pe acest subiect începe prin a reaminti că, în ultimul deceniu, președintele Vladimir Putin și-a câștigat prieteni și admiratori în întreaga lume ca întruchipare a unui om puternic, care a restabilit rolul Rusiei ca putere mondială și care se dorește o alternativă autoritară la Statele Unite și Occident. „Revolta de weekend a Grupului Wagner și consecințele sale haotice au pus în pericol această imagine, zgâlțâind multe convingeri privind puterea lui Putin, stabilitatea Rusiei și cursul probabil al războiului din Ucraina. Dar, având în vedere că evenimentele sunt încă în desfășurare, este încă prea devreme pentru a spune cât de grav a fost slăbit Putin”, avertizează Washington Post. ”Grupul Wagner ar putea fi demontat pe viitor, iar liderul său, Prigojin, aflat acum în exil în Belarus, ar putea fi ulterior reținut sau chiar ucis, iar Putin ar putea lansa încă o represiune amplă împotriva tuturor criticilor săi”.
Sub titlul „Putin, Prigojin și pericolul unui dezastru”, editorialistul Thomas Friedman de la New York Times notează, cu o ironie amară: „Dacă aș fi Prigojin sau unul dintre aliații acestuia, aș sta departe de cei care o apucă pe drumul Belarusului cu o umbrelă, chiar și atunci când soarele strălucește, căci Putin s-a dovedit destul de eficient în a-și elimina criticii. Pe de altă parte, nimeni nu ar trebui să subestimeze marea teamă a rușilor de posibilitatea revenirii haosului de la începutul anilor ’90, după căderea Uniunii Sovietice, dar nici recunoștința pe care mulți o mai au față de ordinea restabilită de Putin. Totuși, o serie de observatori ai Rusiei afirmă că teama a părăsit fortăreața Moscovei. Întrucât aura de invincibil a lui Putin a primit cel puțin o lovitură, s-ar putea ca și alții să îl înfrunte, conchide editorialistul de la New York Times.
În publicația israeliană Ha’aretz, Alon Pinkas, fost diplomat israelian în Statele Unite, comentează la rândul său: “Biden a înțeles de la început că Putin este epicentrul unei constelații antiamericane, antidemocratice și fasciste care trebuie învinsă și cu care nu trebuie nicidecum să se negocieze. În esență, revolta lui Prigojin a făcut ceea ce a făcut și Biden în ultimele 18 luni – a dezvăluit slăbiciunile lui Putin, fisurându-i convingerea că ar fi un geniu strategic și aura sa de erou invincibil”.
Le Monde se întreabă dacă Lukașenko chiar a avut ideea acestui plan de mediere între Putin și Prigojin sau i-a fost impus de liderul de la Kremlin. „Deși pozează triumfător, președintele belarus se trezește acum nevoit să primească pe teritoriul său un criminal de război în fruntea unei armate de mercenari străini cunoscuți pentru abuzurile, violurile, crimele și torturile lor în mai multe conflicte. Sosirea lor ar reprezenta o nouă amenințare la adresa suveranității Belarusului, deja practic anexată de Rusia.

Presa din Franța scrie pe larg despre tulburările de stradă provocate de uciderea de către poliție a unui tânăr de 17 ani din Nanterre. Le Parisien consemnează ample manifestații și ciocniri de stradă cu forțele de ordine la Nantes, Toulouse și Lille, pe care le consideră expresia unei „relații conflictuale între tinerii din cartierele muncitorești și poliție care durează de zeci de ani”. Și Liberation constată că locuitorii din orașele mici și din periferii denunță o radicalizare a poliției în fața tinerilor din cartiere. Editorialul din Le Figaro, intitulat „O tragedie franceză”, subliniază că drama de la Nanterre este frica secretă care îi bântuie pe toți conducătorii politici. Într-o stare de abandon general, poliția rămâne în prima linie: un butoi de pulbere care așteaptă o scânteie.

În contextul aglomerației din vămi ca urmare a debutului sezonului estival, publicația bulgară MEDIAPOOL anunță că Bulgaria este pe deplin pregătită pentru reluarea liniei de feribot Ruse – Giurgiu, în timp ce partea română mai are de lucru – a anunţat recent ministrul bulgar al transporturilor, Gheorghi Gvozdeikov, ca urmare a numeroaselor semnale din ultimele zile primite de la reprezentanții industriei grele de mărfuri despre cozi de kilometri pe podul Dunării, la ieșirea din Bulgaria către România. „Dacă punem în funcțiune feribotul cât mai curând posibil, acesta va reduce traficul cu 25%, ceea ce va îmbunătăți semnificativ situația pe podul rutier de peste Dunăre”, a explicat Gvozdeikov.
Același subiect se regăsește și în paginile cotidianului 24CHASA, care subliniază că ”Bulgaria e pregătită pentru linia de feribot Ruse – Giurgiu”. În acest sens, ministrul bulgar al transporturilor și comunicațiilor și cel de interne au avut o întrevedere de urgență cu ambasadorul Bulgariei la București pentru a discuta situația legată de trecerea pe la punctele de frontieră Vidin – Calafat și Ruse – Giurgiu și pentru a identifica măsuri în vederea rezolvării problemelor existente acolo. Discuțiile au loc cu privire la numeroasele semnale din ultimele zile primite de la reprezentanții industriei grele de mărfuri despre cozile kilometrice de la ieșirea din Bulgaria către România. În cadrul întâlnirii au fost discutate și aspecte de actualitate din agenda relațiilor cu România, mai exact cooperarea privind admiterea Bulgariei și României în Schengen, conectivitatea dintre cele două țări și navigația pe fluviul Dunărea, mai citim în publicația sofiotă.

Încheiem cu un articol publicat de Corriere della Sera, din care aflăm că toți cetățenii Coreei de Sud au devenit peste noapte mai tineri cu până la doi ani. Dar doar în documentele oficiale. Coreea de Sud a conservat o metodă a numărării anilor care derivă din tradiția est-asiatică, conform căreia fiecare copil nenăscut are deja un an când se naște, și în plus toți cetățenii câștigă un an în fiecare 1 ianuarie. De exemplu, un bebeluș născut pe 31 decembrie va avea câteva ore mai târziu, pe 1 ianuarie, deja doi ani. Alte țări, precum China și Japonia, au avut acest sistem, dar l-au abandonat cu decenii în urmă. De astăzi, același lucru se va întâmpla și în Coreea de Sud, care se aliniază convențiilor internaționale de calcul al vârstei cetățenilor, scrie Corriere della Sera.

Ruxandra Lambru, Agenția de presă RADOR