NATO îşi doreşte să controleze domeniul armelor nucleare (Serghei Riabkov)

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat că NATO încearcă să exercite presiuni asupra Rusiei și Chinei pentru a guverna domeniul armelor nucleare. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a sugerat că țările NATO încearcă să facă presiuni asupra Rusiei și Chinei pentru a asigura dominația Alianței în domeniul armelor nucleare.

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă TASS. Potrivit diplomatului, printre țările Alianței Nord-Atlantice care pledează pentru o dezarmare nucleară radicală se află cele pe teritoriul cărora sunt dislocate focoase nucleare americane. Riabkov a subliniat că Rusia deţine un avantaj în domeniul armelor nucleare pentru a menţine un echilibru general faţă de țările NATO.

În luna februarie anul trecut, președintele rus, Vladimir Putin, a decis să suspende participarea Rusiei în cadrul Tratatului privind Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START-3). Șeful statului a explicat această decizie prin faptul că Statele Unite nu oferă părții ruse acces la inspecțiile instalațiilor americane, iar NATO urmărește să provoace o ‘înfrângere strategică’ Federației Ruse. Washingtonul a numit această decizie drept ‘o mare greșeală’.

În primăvara aceastui an, Putin a anunțat că arme nucleare tactice rusești vor fi desfășurate în Belarus. Anterior, Polonia şi-a anunţat intenţia de a amplasa arme nucleare americane pe teritoriul său./vdraguta/gpodea

www.gazeta.ru – 1 iulie