Continuă violenţele în Franţa

În Franţa au continuat pentru a cincea noapte la rând violenţele care s-au declanşat după ce un tânăr de origine magrebiană în vârstă de 17 ani, care a refuzat să se supună unui control, a fost împuşcat mortal de un poliţist.

Preşedintele Emmanuel Macron a trebuit să îşi amâne vizita de stat pe care trebuia să o înceapă, astăzi, în Germania, după cum transmite corespondenta RRA, Daniela Coman.

Reporter: 45 de polițiști și jandarmi au fost răniți, aproape 600 de vehicule și 74 de clădiri au fost incendiate, în timp ce 870 de incendii au fost declarate pe drumurile publice. Într-un raport publicat în această dimineață, Ministerul de Interne constata că tensiunile de azi-noapte de pe străzile orașelor franceze au scăzut în intensitate față de nopțile trecute, datorită întăririi forțelor umane și a mijloacelor tehnice de intervenție. 45.000 de polițiști și jandarmi au fost desfășurați pe teren, dintre care 7.000 în regiunea pariziană, fiind suplimentate efectivele la Lyon și Marsillia.

Pe lângă atacarea unor clădiri publice, școli, primării, piețe, sedii ale poliției și jefuirea a numeroase magazine, azi-noapte a fost comis un act abominabil. Un grup de agresori a atacat locuința primarului unei suburbii pariziene. Parchetul a deschis o anchetă sub acuzația de tentativă de asasinat, după ce o mașină în care anchetatorii au găsit sticle cu substanțe inflamabile a fost lansată cu intenția de a pune foc locuinței, însă, din fericire, s-a oprit într-un obstacol din curtea casei, a anunțat procurorul de caz. Soția primarului, care a fugit, de frică, împreună cu cei doi copii de cinci și şapte ani, s-a rănit grav la picior.

Un alt eveniment petrecut aseară are ecouri internaționale. Consulatul General al Chinei din Marsilia a interpelat autoritățile franceze după atacul asupra unui autocar cu turiști chinezi, câțiva dintre ei fiind ușor răniți. China le recomandă cetățenilor săi aflați în vacanță în Franța să fie foarte vigilenți în această perioadă marcată de violență urbane. /mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iulie