Eduard Helvig a demisionat de la şefia SRI

Eduard Hellvig a anunţat, cu puţin timp în urmă, că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. „Este o cutumă greşită la noi ca cei care deţin funcţii de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forţaţi” – a declarat Eduard Hellvig. „Majoritatea celor care deţin puterea nu renunţă la ea când îşi îndeplinesc obiectivele, din diverse motive”.

Eduard Helvig: Funcția de director al unui serviciu de informații oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Nu cred că este bine pentru democrație ca o persoană să concentreze expunerea la informație secretă pentru un timp îndelungat. Pur și simplu cred că și cetățenii și statul sunt mai bine slujiți dacă la conducerea serviciilor de informații se succed lideri la intervale de timp clare și stabilite. Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nicio rațiune pentru a continua să exercit această funcție.

Eduard Helvig a numit printre obiectivele propuse, pe care le-a îndeplinit, faptul că Serviciul Român de Informaţii s-a transformat major în anii în care l-a condus, astfel încât instituţia poate acţiona mai eficient şi mai adaptat provocărilor actuale, pentru a proteja România. „Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atât la nivel local, cât şi regional” – a mai spus oficialul.
Eduard Hellvig a deţinut mandatul de director al SRI timp de 8 ani. El a fost numit în funcţie în martie 2015, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, cu care – a declarat astăzi Hellvig – a discutat deschis în ultimele săptămâni despre încheierea mandatului său. Şi preşedintele Comisiei de exercitare a controlului parlamentar asupra activităţii SRI a fost informat./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI , 3 iulie