Kievul afirmă că vizita lui Zelenski la summitul NATO depinde de situația din zona de luptă

*Acest conținut a fost creat în Rusia şi necesită verificat din alte surse media independente

Posibilitatea deplasării președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, va depinde de situația din zona de luptă, a declarat secretarul de presă al liderului ucrainean, Serghei Nikiforov.

„De obicei nu comentăm înainte, nu anunțăm din motive de securitate. În general, totul va depinde de situația de pe câmpul de luptă” – a declarat Nikiforov la postul de televiziune ucrainean „Suspilne TV” (Televiziunea Publică) ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea participării lui Zelenski la summitul NATO de la Vilnius.

Potrivit afirmaţiilor lui Nikiforov, decizia finală nu a fost încă luată. „Trebuie să urmăriţi cu atenţie declarațiile președintelui, el a descris deja clar aceste circumstanțe” – a spus secretarul de presă. Amintim că, pe 30 iunie, adjunctul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Igor Jovkva, a declarat că Zelenski nu va merge la summitul NATO dacă liderii țărilor Alianței „nu dau dovadă de curaj” în problema aderării Ucrainei la organizație după încheierea acţiunilor armate.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că intrarea Ucrainei în organizație în timpul conflictului este imposibilă, iar țările Alianței și Kievul înțeleg acest lucru. Stoltenberg a mai spus că la summitul Alianței de la Vilnius se planifică aducerea Ucrainei mai aproape de alianță, crearea unui Consiliu Ucraina-NATO și asigurarea unui program multianual de livrări militare Kievului.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a subliniat că declarațiile rostite la Kiev despre aderarea la NATO vorbesc despre lipsa dorinței și incapacitatea autorităților ucrainene de a rezolva conflictul la masa negocierilor. El a subliniat că Rusia va căuta să-și asigure propria securitate, iar acest lucru exclude extinderea NATO pe seama includerii Ucrainei și apropierea Alianței de granițele ruse./ssirbu/schelaru

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/18178705

www.tass.ru – 3 iulie